V saském pohraničí se snížila drobná kriminalita

Praha - Podle předsedy saské vlády Stanislawa Tillicha se v pohraničních oblastech Saska, jež sousedí s Českem, snížila drobná kriminalita. Tillich dále prohlásil, že se také velmi osvědčuje spolupráce mezi českými a saskými policisty. Konkrétní statistiky při dnešní návštěvě Prahy předseda saské vlády neuvedl. V lednu 2008 se přitom objevily informace o tom, že v obcích německo-českého příhraničí v meziročním srovnání vzrostl celkový počet trestných činů.

Předloni bylo ve východoněmecké části pohraničí zaznamenáno 4171 trestných činů, přičemž v roce 2006 jich tu bylo 3328. Podle německých médií přinesl tuto informaci šéf policie v regionu Dolní Lužice Richard Linss. Podle Linsse byla předloňská čísla nejvyšší od roku 1997. Podle Tillicha se nyní situace zlepšuje. „Spolupráce policie z Čech a Saska je úspěšná,“ uvedl.

Ministr Svoboda uvítal informace od Tillicha

Tillichova slova uvítal ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, který s ním jednal. „Ministr Svoboda vyjádřil potěšení nad faktem, že kriminalita v příhraničních oblastech i přes obavy německých občanů nevzrostla,“ prohlásil Svobodův úřad.

Tillich dnes také oznámil, že 30. září se bude v Praze oslavovat německý den jednoty. Podle Tilllicha to bude v pražském lužickém semináři, který se bude využívat jako saský informační dům.

Tillich: Vítám vysokorychlostní trať do Drážďan

Saský premiér dále označil vztahy mezi Saskem a Českem za výborné. Podle Tillicha je nutné mimo jiné dokončit poslední úsek dálnice do německého Saska. Jako velmi důležité téma považuje Tillich vybudování nového železničního koridoru z Prahy přes Drážďany do Berlína, díky němuž se zkrátí cestování mezi oběma hlavními městy na dvě hodiny a který by podle Tillicha mohl být hotov do deseti let. Vlády na něm mají zájem, nyní ale na něj nejsou peníze. Koridor má být součástí transevropské trasy od Baltu k Jadranu, který by mohl být dokončen v horizontu 20 let. Podle Tillicha je nutné, aby patřil k prioritním akcím podporovaným Evropskou unií.

V Praze jednal Tillich i o společných projektech, které je možné financovat z fondů na podporu přeshraniční spolupráce. Program „cíl“ umožňuje podle ministerstva pro místní rozvoj mezi lety 2007 až 2013 čerpat až 207 milionů eur (zhruba šest miliard korun).