V otázce Lisabonu je Senát nejednotný stejně jako sněmovna

Praha - O dalším osudu Lisabonské smlouvy budou teď rozhodovat senátoři. V dolní komoře dokument prošel i díky hlasům části ODS. Podle slov prezidenta Václava Klause je schválení tragický omyl a spoléhá na to, že Senát bude při schvalování Lisabonské smlouvy rozumnější. Jediným poslaneckým klubem, který nebyl v případě Lisabonské smlouvy jednotný, byli občanští demokraté.

Stejně jako v dolní komoře, očekává se i v Senátu nejednotnost senátorů ODS. Klub ODS se shodl, že projednávání Lisabonské smlouvy má předcházet radar. Stejně tak chce horní komora čas na úpravu pravidel pro předávání pravomocí české vlády na Brusel. Spojit rozhodování o Lisabonu se schválením radaru přitom zákonodárcům doporučil listopadový kongres ODS.

Podle slov senátora Jiřího Dienstbiera je v Senátu hodně senátorů ODS, kteří chtějí Lisabon. Ti jsou však pod tlakem, aby ho nepodpořili. „Já ruku nezvednu nikdy. Ale to, co bychom minimálně měli udělat, je počkat na Iry, protože pokud ratifikujeme, Irové se dostanou pod obrovský tlak,“ konstatoval senátor Jaroslav Kubera.

Horní komora má Lisabonskou smlouvu projednat v dubnu. Pokud projde, stále ještě ale nebude mít vyhráno. Skupina senátorů chce totiž dokument v případě jeho schválení ihned napadnout u Ústavního soudu. „Stížnost podáme určitě. Ta smlouva je špatná, na tom se nic nemění. Nechápu, jak to někdo mohl podepsat,“ kritizoval senátor za ODS Jiří Pospíšil.

Dalším odpůrcem Lisabonské smlouvy je prezident Václav Klaus. Aby dokument začal platit, musel by ho prezident Klaus podepsat. Ten však už dříve naznačil, že dokud bude platit irské odmítnutí smlouvy, svůj podpis nepřipojí.

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24