V Liberci opět sněží, kalamitní stav zatím dále trvá

Liberec - Kalamitní stav, který kvůli přívalům sněhu vyhlásilo město Liberec ve středu odpoledne, i nadále platí. Ve městě i v celém kraji v noci na dnešek napadlo do pěti centimetrů sněhu. Noční klid dal pracovníkům Technických služeb města Liberce čas na to, aby uklidili i okrajové části a sídliště, kam se dřív nedostali. Po poledni ale začalo znovu hustě sněžit. Na lyžařský šampionát nemá vyhlášení kalamity vliv, vše probíhá podle plánu, řekl dnes liberecký primátor Jiří Kittner.

„Kalamita neznamená žádné omezení pro obyvatele města nebo návštěvníky šampionátu. Umožňuje pouze prodloužení času, který je stanoven k odklizení sněhu,“ upozornil Kittner. Díky vyhlášení kalamity ale mají podle něho technické služby víc času na to, aby se s přívaly sněhu vypořádaly. Navíc se z běžného plánu zimní údržby přechází na speciální plán pro případ kalamity, kdy je možné posílit úklid důležitých komunikací na úkor těch, které například pro záchranný systém nejsou tak podstatné. „Kalamitu odvoláme, až se počasí uklidní,“ poznamenal primátor.    

V Liberci napadlo od pátku téměř 90 centimetrů sněhu. Většina města už je vyčištěná, návštěvníky lyžařského šampionátu žádné problémy nečekají. „Střed města, parkoviště a přístupové komunikace k areálům na Ještědu a ve Vesci se uklízejí přednostně,“ řekl dnes Ladislav Šimerda z libereckých technických služeb. Problémy mohou mít podle něho motoristé na některých úzkých silnicích v okrajových částech Liberce - v Kateřinkách a Radčicích, které zafoukává vítr a tvoří tam sněhové jazyky. Někde zůstávají neuklizené chodníky, protože sníh není kam odhrnout.

Pracovníci technických služeb začali odvážet sníh nejen z centra města, ale také z některých sídlišť, aby si připravili prostor pro případ dalšího sněžení. Meteorologové totiž na další dny hlásí sněžení nebo sněhové přeháňky. Do odvozu sněhu nasadily technické služby deset nakladačů a 15 nákladních automobilů. Sníh skladují na pozemku v Londýnské ulici v blízkosti čistírny odpadních vod, z ekologických důvodů ho totiž není možné sypat třeba do řeky nebo do přehrady.

Podobné podmínky jako v Liberci jsou v celém Libereckém kraji. Problémy s odklízením sněhu mají například i v sousedním Jablonci nad Nisou. Kalamitu tam však zatím nevyhlásili, i když to zvažují. Na většině území kraje sněží a vane mírný vítr, teploty se pohybují od pěti do dvou stupňů pod bodem mrazu. I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh. Na silnicích nižších tříd a v horských oblastech je na vozovkách ujetá vrstva sněhu, vozovky navíc zužují vysoké sněhové mantinely. Motoristé by tam měli jezdit opatrně, a pokud nemají zimní výbavu, do hor vůbec nevjíždět.