Sníh opět komplikuje dopravu, v Jeseníku a Liberci kalamitní stav

Jihlava/Jeseník/Liberec - Silný vítr způsobuje na Třebíčsku tvorbu sněhových jazyků a závějí. Na celé Vysočině jsou sněhové přeháňky. Na Jihlavsku je na silnicích zledovatělá vrstva sněhu místy s vyjetými kolejemi. Všechny vozovky jsou podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři bojují se sněhem především v horských oblastech Krkonoš, Jeseníků a Orlických hor. Vozovky kryje vrstva sněhu, bez řetězů jsou nesjízdné. S kalamitou se stále potýkají v Liberci a Jeseníku.

Kalamita v Jeseníku trvá, napadlo dalších 40 centimetrů sněhu

Kalamitní stav v Jeseníku nadále trvá. Přes noc opět napadlo kolem 40 centimetrů sněhu a asi desetina města se stále nepodařila uklidit, uvedl starosta města Petr Procházka. Podle něj bude mít kalamita i značný dopad na městský rozpočet. Problematické je například udržet dostatečnou šířku vozovek, stejně jako uklízet chodníky a parkoviště. O zrušení mimořádných opatření bude vedení města uvažovat opět v pátek.

V Liberci se počasí utišilo, kalamitní stav ale dále trvá

V Liberci nadále platí kalamitní stav, který město kvůli přívalům sněhu vyhlásilo ve středu odpoledne. Ve městě i celém kraji v noci na dnešek napadlo do pěti centimetrů sněhu. Situace se tak sice uklidnila, ale meteorologové hlásí další sněžení. Většina města už je odklizená, návštěvníky lyžařského šampionátu žádné problémy nečekají. Střed města, parkoviště a přístupové komunikace k areálům na Ještědu a ve Vesci se uklízejí přednostně.

Na západě a jihu se znovu objeví sněhové jazyky a závěje

Sněhové jazyky a závěje se mohou podle meteorologů znovu objevit v pátek. Přispěje k tomu vítr, Český meteorologický ústav proto vydal výstrahu, která platí od půlnoci z dneška na pátek do pátečních 16:00 pro kraje Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký. Česko v minulých dnech zasáhly přívaly sněhu.

Na Chrudimsku, Svitavsku a Prostějovsku se tvoří sněhové jazyky

Na Svitavsku a Chrudimsku musejí dnes ráno řidiči počítat s tvorbou sněhových jazyků. Na vedlejších tazích Pardubického kraje je místy zledovatělá uježděná vrstva sněhu. Kamiony na hlavním tahu přes Suchý vrch by měly použít sněhové řetězy. Vyplývá to z informací pardubických silničářů. Ve vyšších polohách Prostějovska v okolí Konice a Protivanova musejí dnes řidiči počítat také se sněhovými jazyky.

Na moravskoslezských silnicích je nový sníh, místy sněhové jazyky

Silný vítr na Opavsku a Bruntálsku vytváří na vozovkách sněhové jazyky. V ostatních regionech leží na vozovkách zbytky rozbředlého sněhu, vedlejší cesty kryje vrstva ujetého sněhu. Krajská správa silnic proto radí, aby řidiči jezdili opatrně.

Na Jičínsku sněžilo, teploty klesly až na minus 13 stupňů

Na Jičínsku v noci na dnešek napadl další sníh a někde se mohou tvořit sněhové jazyky. V celém hradeckém kraji musí být řidiči opatrní zejména na nesolených silnicích nižších tříd, které pokrývá ujetá vrstva sněhu. Ujetý sníh leží i na silnicích v Krkonoších a Orlických horách. Teploty v hradeckém kraji dnes ráno klesly až na minus 13 stupňů Celsia, informovali silničáři v kraji.

Jihočeské silnice jsou s opatrností sjízdné, úseky mohou namrzat

Jihočeské silnice jsou sjízdné, je však třeba jezdit opatrně, protože hlavně na cestách nižších tříd leží sníh a vzhledem k ochlazení mnohé úseky namrzají. Sněžení předchozích dnů už ustalo, přes noc v kraji napadlo dva až pět centimetrů sněhu. Dnes už se čekají jen ojedinělé přeháňky, ale další příval předpovídají meteorologové na pátek.

Řidiči by si měli dát dnes pozor zejména v Krušných horách

Řidiči v Ústeckém kraji by si měli dnes dávat pozor na silnicích zejména v oblasti Krušných hor, kde jsou na silnicích první třídy zbytky sněhu po pluhování. V západní části kraje se vyskytují občasné sněhové přeháňky. Na silnicích nižších tříd je ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem kromě Krušných hor i na Děčínsku.

Na Vsetínsku napadlo až 20 cm nového sněhu

K jízdě se zvýšenou opatrností nabádají dnes motoristy silničáři ve Zlínském kraji. Opatrní by měli být hlavně na Vsetínsku, kde po nočním sněžení rozbředlý nebo ujetý sníh leží téměř na všech cestách. Silničáři proto varují před jízdou bez zimního vybavení. Místy na Vsetínsku v noci napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. S ujetým sněhem proto musí řidiči počítat hlavně na silnicích nižších tříd, ve vyšších polohách jsou navíc místy vyjeté ledové koleje. Viditelnost snižují i další sněhové přeháňky.