Starosty a nezávislé povede Petr Gazdík

Průhonice - Předsedou politického hnutí Starostové a nezávislí se dnes stal starosta obce Suchá Loz na Uherskohradišťsku Petr Gazdík. Rozhodli o tom účastníci sněmu nově ustaveného sdružení v Průhonicích u Prahy. Hnutí chce být středopravicovu alternativou vůči velkým politickým hráčům a chystá se uspět v květnových volbách do Evropského parlamentu. Gazdík se dostal do širšího povědomí veřejnosti tím, že si s pražským primátorem Pavlem Bémem na chvíli vyměnili role - Bém šéfoval malé obci, Gazdík milionové Praze.

Gazdík neměl v tajné volbě předsedy protikandidáta. Podle zástupce volební komise získal podporu 82 hlasů. Hlasovalo celkem 83 delegátů, jeden hlas byl neplatný.

Hnutí vzniklo transformací zlínského uskupení Nezávislí starostové pro kraj. Letos se chce ucházet o přízeň voličů ve volbách do Evropského parlamentu. Podle představitelů sdružení bude důležité v těchto volbách obstát mimo jiné proto, že noví europoslanci budou rozhodovat o rozpočtu EU na období 2013 až 2018. Hnutí do voleb povede senátor Jaromír Štětina. Na kampaň dají 3 až 5 milionů a plánují desítky mítinků s jasným programem. „Bezpečnost ve smyslu energetická bezpečnost, sladění názoru mezi starými a novými zeměmi EU, vypracování jednotné strategie vůči ruské federaci,“ přiblížil program Štětina. Hnutí jako takové se pak zaměří na každodenní problémy starostů. „Starosty trápí problém rozpočtového určení daní, nespravedlivého rozdělování, chtěli by také změnit volby - přímou volbu starostů, hejtmanů i prezidenta,“ prohlásil Gazdík.

Nové hnutí ale ještě ani nezačalo pracovat a už má na krku první spor s jiným politickým uskupením. Hnutí Nezávislí se nelíbí podobný název, který zvolili Starostové a nezávislí. Podle Gazdíka ale ministerstvo vnitra, které registruje politické strany a hnutí, nemělo proti názvu žádnou připomínku.

Starostové a nezávislí mají už teď zhruba 700 příznivců z řad starostů měst i obcí. Do evropských voleb chce postavit desítku kandidátů, které představí v březnu.

Starostové a nezávislí
Zdroj: ČT24