Dráhy chtějí zmodernizovat motorové vozy za 1,6 miliardy

Praha - Desítky starých motorových vozů chtějí České dráhy přeměnit na moderní nízkopodlažní jednotky, za modernizaci podnik zaplatí téměř 1,6 miliardy korun, vyplývá to z oznámení o zahájení soutěže v úředním věstníku Evropské unie. Vítěz tendru bude znám zřejmě v květnu.

Dráhy chtějí vylepšit 68 klasických motoráků a 68 přípojných vagonů. Jejich soupravy cestující dobře znají z lokálních tratí. Dohromady by mělo vzniknout 68 dvoučlánkových jednotek, jejichž jedna část bude nízkopodlažní. Vozový park ČD patří s průměrným stářím 26 let k nejstarším v Evropě.

Nejde o první zakázku tohoto druhu. Na dráze již jezdí 75 podobně upravených jednotek, které dráhy provozují pod názvem Regionova. Regionovy dodává dopravci šumperský podnik Pars nova. Celkem za ně dráhy zaplatily zhruba 1,7 miliardy korun.

Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah odmítl, že by aktuální soutěž automaticky vyhrál šumperský podnik. Upozornil na skutečnost, že podniky zabývající se modernizací vlaků jsou také například na Slovensku a v Maďarsku. Také v těchto zemích se zabývali obnovou starých motoráků.

Modernizace motorových vagonů není jediným stamilionovým tendrem, který dráhy v poslední době vypsaly. Podnik například hledá partnery pro údržbu vozového parku, zakázky mají celkem hodnotu 3,7 miliardy. Dráhy také poptávají úklidové služby. Naopak miliardovou soutěž o dodávku 34 řídících vozů dráhy nedávno pro nezájem zrušily.

Jednotka řady 810 na trati Vranovice–Pohořelice
Zdroj: ČT24