Langer vtipkoval ve sněmovně: Byla obnovena vojska ministerstva vnitra

Praha - Poslanci se při zahájení dnešního jednání rozhodně nenudili, netradiční přivítání jim totiž připravil ministr vnitra Ivan Langer, kterému se nelíbilo, že schůze začíná se zpožděním. Langer se posadil do prázdného křesla předsedajícího a oznámil: "Dnešním ranním rozhodnutím byla znovuobnovena vojska ministerstva vnitra. Při cestě ke klíčovým a vládním budovám nebuďte překvapeni, že se potkáte s obrněnými transportéry. A už prosím, aby konečně přišel někdo, kdo tuhle sněmovnu bude řídit." Prohlášení ministra vnitra pobaveně sledoval i premiér Topolánek.

Ihned poté přišel místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) a schůzi zahájil. Později Langerovo počínání komentoval tak, že to byla ministrova soukromá aktivita v době, kdy Poslanecká sněmovna nezasedala. „Cestou mě zastavil jeden poslanec a chtěl po mně nějaké informace, tak jsem se opozdil o dvě minuty,“ vysvětloval Kasal. To, že někdo využil přestávku k žertování, ho ale nijak neuráží.

Podle předsedy sněmovny Miloslava Vlčka bylo ale Langerovo počínání nevhodné a nepatřičné. „Toto chování pana ministra je zcela nežádoucím pokusem o vtip, který pan ministr přinejmenším podcenil. Jeho žertování je hrubým znevážením autority Poslanecké sněmovny,“ sdělil Vlček.

„Mě to nijak neuráží, Poslanecká sněmovna není hřbitov.“

                        Místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL)

Vlček zdůraznil, že jednací řád dolní komory přesně upravuje, kdy mohou poslanecká zasedání začínat a končit a kdo je může zahajovat a řídit. Začínají tehdy, až pronese úvodní slovo předseda či některý z místopředsedů sněmovny, ne po uplynutí času, podotkl Vlček.

Vydáno pod