Zabezpečení ostravské jednokolejky komplikuje počasí

Ostrava - Na jednokolejné tramvajové trati v Ostravě byla zrušena plánová výluka, která měla začít v pondělí, a při které se mělo instalovat zabezpečovací zařízení. Důvodem jsou špatné povětrnostní podmínky, řekl dnes mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht. Na trati se loni v dubnu čelně srazily tramvaje a při nehodě zemřeli tři lidé. Právě nové bezpečnostní zařízení by v budoucnu mělo tragickým srážkám zabránit.

Bezpečnostní zařízení by mělo být funkční během prvního pololetí letošního roku a při jeho instalaci se podobné výluky budou opakovat. Dopravní podnik chtěl, aby zařízení na jednokolejné trati na okraji Ostravy fungovalo už koncem loňského roku. Objevily se však komplikace v přípravě projektu a stavba tak bude dokončena až během první poloviny letošního roku.

Tragická nehoda se na jednokolejce stala 11. dubna. Z celkového počtu 87 cestujících tři osoby zemřely, 11 jich utrpělo těžkou újmu na zdraví s léčením delším než šest týdnů, 29 lidí bylo zraněno středně těžce a 22 osob utrpělo poranění lehká. Hmotná škoda byla vyčíslena nejméně na 2,6 milionu korun. Viníkem kolize byl řidič Petr Hroch, který nepočkal na křižování. U soudu dostal za obecné ohrožení tři roky odnětí svobody, proti rozsudku se odvolal.