Mrština slíbil pozastavit členství v ČSSD, teď si to rozmyslel

Praha - Miloslav Mrština, jehož jméno je spojené s kauzou podivných dotací veřejnému domu v Náchodě, zůstává v ČSSD. Minulý týden sice stranickému grémiu slíbil své členství pozastavit, názor ale během víkendu změnil. Dnes to uvedl pro Radiožurnál. Šéf ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že je změnou Mrštinova názoru hluboce zklamán. Jeho počínání označil za nečestné a pokrytecké a distancoval se od něj.

Ze strany může Mrštinu vyloučit pouze místní organizace ČSSD. „Když jsem se dozvěděl v pátek a v sobotu ještě další věci, že se nejedná o útok jen na mě, ale možná i na někoho jiného, tak jsem se rozhodl, že v žádném případě nebudu ustupovat lidem, kteří takhle manipulují média, a členství si zatím nepozastavím,“ uvedl Mrština.

Mrština, který byl několik let šéfem ČSSD v Královéhradeckém kraji a členem předsednictva strany, dostal před volbami v roce 2006 od ministerstev vedených členy ČSSD státní příspěvky ve výši 5,2 milionu korun. Peníze pak údajně použil na přestavbu veřejného domu Vyhlídka, který vlastnil v Náchodě. Mrštinu prý navíc jeho straničtí kolegové zaměstnali v dozorčí radě státního podniku Čepro. Vedení ČSSD se proti těmto informacím ohradilo a oznámilo, že zvažuje podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle ředitele hradeckého úřadu práce Martina Horáka dotace téměř čtyř milionů korun na projekt zaměstnání zdravotně postižených byla v pořádku. Mrštinův projekt podle něj patřil mezi nejúspěšnější podobné akce na podporu zaměstnanosti v kraji. Žádné peníze z dotace podle Horáka nešly na rekonstrukci Mrštinova hotelu Vyhlídka v Náchodě. Podle deníku Mladá fronta Dnes má Mrština prý i pochybné lustrační osvědčení. Mrština se rozhodl požádat ministerstvo vnitra o vydání nového.

Hotel Vyhlídka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod