Počasí opět dělá starosti motoristům

Liberec/Jihlava/Ostrava - Kalamitní stav stále trvá v Liberci a Jeseníku. Nově vyhlásilo kalamitu město Frýdlant. V Liberci napadl za poslední týden metr sněhu, zejména v okrajových částech a na sídlištích ho už není kam odklízet. Střed města, parkoviště a přístupové komunikace k areálům na Ještědu a ve Vesci se ale uklízejí přednostně, na lyžařský šampionát proto nemá vyhlášení kalamity vliv a vše probíhá podle plánu. Silný vítr na Třebíčsku může způsobovat tvorbu sněhových jazyků a závějí. Úsek dálnice D1 na Vysočině pokrývají zbytky rozbředlého sněhu, řidiči proto podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. Některé silnice v Moravskoslezském kraji mohou být namrzlé.

Provoz na dálnici D1 ve směru na Prahu zastavila ráno zhruba na hodinu havárie dvou kamionů na 155,5 kilometru. Dopravu se tam podařilo plně obnovit krátce před osmou hodinou.  

Na sněhové přeháňky dejte pozor zejména na dálnicích D5, D8, D11 a také na D1 v úseku mezi 0. a 45. kilometrem. Místy mohou být na vozovce zbytky rozbředlého sněhu, zpravidla jsou vozovky mokré po chemickém ošetření. Dohlednost je snížena vlivem srážek, je nutné rovněž počítat s nárazovým větrem. Na vozovkách nižších tříd se vlivem sněžení a větru mohou tvořit sněhové jazyky, informovalo před polednem Národní dopravní informační centrum.

V Libereckém kraji napadl další sníh, silničáři radí opatrnost

V Libereckém kraji napadlo v noci na dnešek kolem deseti centimetrů nového sněhu a stále jemně sněží. V krajském městě i nadále platí kalamitní stav, který město vyhlásilo kvůli přívalům sněhu ve středu. I na hlavních tazích v kraji leží vrstva rozbředlého sněhu a motoristé by tak jízdě měli věnovat zvýšenou pozornost.

Na lyžařský šampionát nemá vyhlášení kalamity vliv a vše probíhá podle plánu. Kalamita ale pracovníkům technických služeb dává víc času na odklízení sněhu. V terénu je nepřetržitě všech 40 strojů, dalších 30 radnice nasmlouvala. Sněžení komplikuje dopravu hlavně v okrajových částech města, protože pluhy se soustřeďují především do centra a do obou areálů, kde probíhá mistrovství světa.  

Podobné podmínky jako v Liberci jsou v celém Libereckém kraji. Problémy s odklízením sněhu má většina měst. I v sousedním Jablonci nad Nisou zvažují vyhlášení kalamity.

Kalamitní stav je vyhlášený i ve Frýdlantě

Starosta města Frýdlant Dan Ramzer vyhlásil dnes kalamitní stav ve Frýdlantě.Prakticky to znamená jen to, že se údržba provádí bez ohledu na stanovené pořadí. Problémy s dopravou jsou především na Albrechtickém kopci. 

V Karlovarském kraji sněží, hrozí náledí i sněhové jazyky

Podle upozornění silničářů je na silnicích s inertních posypem místy náledí a ujetá vrstva sněhu, ve vyšších polohách také vznikají sněhové jazyky. Srážky a teploty pod nulou mají trvat i během dne. V oblastech, kde se používá inertní posyp, například ve Slavkovském lese, mohou být silnice pod vrstvou ujetého sněhu zledovatělé.

Nové sněžení a vítr místy komplikují dopravu v Plzeňském kraji

Nové sněžení a vítr, který může místy tvořit sněhové jazyky, komplikují dnes dopravu na silnicích Plzeňského kraje. Se sněžením nebo sněhovými přeháňkami se mohou řidiči setkat prakticky na celém území kraje, během noci napadlo několik centimetrů sněhu, jehož rozbředlé zbytky zůstávají místy na silnicích. Kvůli sněhu byl od 8:00 pro kamiony nesjízdný úsek silnice první třídy mezi Klatovy a Domažlicemi u Vráže. Kopcovitý úsek silnice bývá při silnějším sněžení pro kamiony často problematický. Sněhové jazyky nebo závěje se mohou tvořit na silnicích druhých a třetích tříd na otevřených úsecích silnic na jižním Plzeňsku, na Stříbrsku a Tachovsku. Závěje nebo navátý sníh jsou místy i na Domažlicku.

V celých středních Čechách sněží, cestáři nabádají k opatrnosti

Prakticky na celém území středních Čech dnes sněží, řidiči by proto měli být opatrní. S problémy se mohou potýkat zejména na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Rakovnicku a v okrese Praha-východ. Na silnicích druhé a třetí třídy může řidiče překvapit nová vrstva sněhu
nebo ujetá vrstva krytá posypem. Na hlavních tazích místy leží zbytky
rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Kvůli sněžení musejí motoristé  počítat také s horší viditelností.

V jižních Čechách od noci sněží, víc připadne zřejmě přes den

V jižních Čechách od časného rána sněží, zatím připadlo jen několik centimetrů, ale cestáři čekají zřejmě už dopoledne větší nadílku. Žádný významný dopravní problém kvůli počasí zatím nezaznamenali, je však třeba jezdit opatrně, protože mnohé úseky jsou namrzlé a hlavně na Písecku se v noci tvořily sněhové jazyky. Sněžení omezuje viditelnost, při cestě na hory je nutná zimní výbava. Všechny komunikace v kraji jsou sjízdné, na hlavních tazích zůstávají zbytky sněhu po pluhování. Na některých cestách nižších tříd leží uježděná vrstva nového sněhu krytá posypem.

Sníh v Praze komplikuje dopravu, hlavní tahy jsou sjízdné

Na některých vedlejších komunikacích v Praze leží vrstva rozbředlého nebo uježděného sněhu, hlavní tahy jsou mokré, ale bez problémů sjízdné. Silničáři vyzývají řidiče k opatrnosti, protože především na okrajích města intenzivně sněží. V Praze i v jejím okolí se stalo také více havárií než jindy, podle mluvčí pražských policistů Evy Miklíkové je však situace stabilizovaná a žádná závažná nehoda se nestala.

Například autobus linky 215 z Libuše na Kačerov jel dnes ráno místo obvyklých asi deseti minut dvakrát delší dobu. „Když sněží, tak se jezdí pomaleji, což na celé délce trasy může přinést třeba až deset minut zpoždění,“ řekl mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený.

Ve Zlínském kraji sněží, silničáři proto nabádají k opatrnosti

K jízdě se zvýšenou opatrností dnes silničáři nabádají řidiče prakticky na všech silnicích ve Zlínském kraji. Kvůli vytrvalému sněžení totiž leží rozbředlý nebo ujetý sníh na řadě hlavních tahů i na silnicích nižších tříd. Na většině území kraje navíc stále sněží a místy dopravu komplikuje i silný vítr. Opatrnost je nutná zejména v horských oblastech Beskyd, ale i v dalších částech vsetínského okresu. Na silnicích totiž leží rozbředlý nebo ujetý sníh, ve vyšších polohách je ho na vozovkách až 15 centimetrů. Místy jsou vyjeté koleje a vlivem větru se tvoří závěje a sněhové jazyky.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/691/69023.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/684/68391.jpg
Vydáno pod