Policie obvinila Teryngela a Stehlíka z vydírání

Praha - Policie znovu obvinila známého pražského advokáta Jiřího Teryngela z vydírání podnikatele Martina Ulčáka. Opět stíháni jsou i bývalý spolumajitel zkrachovalých kladenských hutí Poldi Marko Stehlík a Slovák Vladimír Mošovský. Trojice podle policie Ulčáka donutila podepsat směnku na 80 milionů korun v souvislosti s obchodováním s cigaretami za téměř 750 milionů korun. Obviněným hrozí pět až 12 let vězení. Informaci přinesl server Novinky.cz.

Muži byli z vydírání obviněni už loni v září, státní zástupce ale usnesení o zahájení jejich stíhání zrušil. Teryngel pokládá své obvinění za účelové, na Ulčáka podle svých slov žádný nátlak nevyvíjeli: „Ta listina byla sice označena jako směnka na 80 milionů, ale vůbec nesplňovala náležitosti směnky, což potvrdil i soud. Navíc její sepsání byl Ulčákův nápad. Veškerá iniciativa vycházela od samého počátku od něj, proto odmítám, že bych jej vydíral.“

Ulčák ale zastává jiný názor: „Tady nešlo jen o tu směnku, ale i o další věci. Řekli nám, že jestli nepřistoupíme na jejich podmínky, tak jejich firma Letka Team půjde do konkurzu a my přijdeme o zboží i o obrovské peníze,“ reagoval Ulčák, kterého policie při jednáních s Teryngelem vybavila záznamovou technikou. Teryngel ale považuje oznámení o konkurzu za zákonnou povinnost, ne vydírání.

Policie Teryngela zadržela loni v červnu kvůli podezření z krácení daní v souvislosti s činností ve firmě Letka Team, která obchodovala s cigaretami a pro níž vymáhal pohledávky od prodejců, kteří za zboží nezaplatili. Firma údajně připravila stát o více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty. Spolu s advokátem byli z krácení daní obviněni i Stehlík, Mošovský a Juraj Glasser. I v tomto případě jim hrozí až 12 let vězení. Teryngel již dříve označil své obvinění za vykonstruované a nezákonné. Proti stíhání proto podal stížnost. Policie nyní čeká na rozhodnutí Ústavního soudu.