Záchranáři stále nemají vlastní zákon, chystanou novelu kritizují

Karlovy Vary - Zdravotnické záchranné služby čekají už několik let na nový zákon. Nyní v Česku sice platí vyhláška z roku 1992, pravidla jsou v ní ale nejednotná. Nová norma měla začít platit od začátku Nového roku. Část záchranářů ji ale kritizuje, vadí jim například nově určené dojezdové časy. Zatím poslední připravenou verzi zákona o záchranných službách projednala v listopadu loňského roku vláda. Podle ředitelky odboru krizové připravenosti ministerstva zdravotnictví Dany Hlaváčkové by novela mohla být projednána na nejbližších zasedáních sněmovny. Ministerstvo předpokládá, že zákon by mohl začít platit už od poloviny tohoto roku.

Zástupci zdravotnických záchranných služeb jednali o dalším postupu na dvoudenní konferenci v Karlových Varech. Poslední verzi Zákona o záchranných službách tvrdě kritizoval například ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Vadí mu především změny dojezdových časů, které jsou podle něj v Praze mnohdy nereálné: „Zaměstnanci by byli trestně zodpovědní za to, že by nedodrželi dostupnost, která by v Praze musela být 8 minut, a to nejsme schopni.“ V každém regionu by proto podle něj měly být časy různé v závislosti na počtu obyvatel.

Nový zákon by měl zacelit i řadu mezer, které stará vyhláška obsahuje. „Měl by vymezit například plán plošného pokrytí, nějakým způsobem určit technické vybavení, organizační strukturu,“ doplnil předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý.

Zákon upravuje i přidělování peněz. Záchranky by je měly dostávat dál od pojišťoven a krajů, nově ale i od státu a dalších subjektů. Podle Schwarze je ale navržený způsob neprůhledný a nejasný. „Žádná norma, která je připravena, není ideální. Samozřejmě se na ní bude muset mnoho dopracovat, ale základní věc je, aby už konečně platila a abychom měli pravidla hry,“ dodal ředitel ZZS Karlovy Vary Ivo Tukinski.

Vydáno pod