Česko poskytne Gaze dalších deset milionů

Praha - Česká republika pošle na humanitární pomoc lidem v palestinském pásmu Gazy deset milionů korun. O vyslání pomoci dnes rozhodla vláda. Česko poslalo do Gazy už v lednu pět milionů korun, jako současná předsednická země EU se chce na účinné humanitární pomoci nadále výrazně podílet. Vláda dnes naopak zamítla senátní návrh loterijního zákona, který obsahoval i zákaz internetového a telefonického sázení.

Lednový příspěvek věnovali Češi Gaze přes agenturu OSN na pomoc uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA), která byla během nedávného konfliktu největším poskytovatelem náhradního ubytování a zajišťovala životní potřeby pro civilisty. České předsednictví opakovaně naléhalo na otevření co největšího počtu přechodů z Izraele do Gazy, aby se Palestincům dostalo co nejvíce pomoci.

Gaza v současnosti podle OSN potřebuje 613 milionů dolarů na obnovu a zajištění urgentní asistence. Částka bude podkladem pro jednání dárcovské konference, která se bude konat 2. března v Káhiře a na níž by státy světa měly oznámit svoje příspěvky. Mimo jiné i o Gaze bude v pondělí v Praze jednat palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Zákaz internetového sázení vládou neprošel

Internetové kurzové sázky mohou dále pokračovat. Vláda dnes nepodpořila senátní návrh loterijního zákona, který obsahoval i zákaz internetového a telefonického sázení. Podle mluvčí kabinetu Jany Bartošové je návrh nesystémový. Ministerstvo financí navíc připravuje nový zákon pro loterie a sázení, takzvaný herní zákon, který chce předložit v březnu. Návrh kritizuje i Asociace provozovatelů kurzových sázek. Nic podle ní neřeší a nelze jej považovat za nic jiného než za „nekompetentní nedodělek“, který všem jen přidělá zbytečnou práci.

Senátní návrh měl odstranit nejzásadnější nedostatky, které vedou k neustálému nárůstu hazardních her a k daňovému zvýhodnění většiny provozovatelů hazardu. Obcím zase měla předloha umožnit, aby mohly toto zvláštní podnikání na svém území regulovat. Kurzové sázky se staly od letošního ledna první oblastí hazardu, kterou ministerstvo financí povolilo provozovat českým firmám na internetu.

Sázky
Zdroj: ČT24