Prezident uctil památku Jana Zajíce, který se v roce 1969 upálil

Vítkov - Přibližně dvě stovky lidí dnes na hřbitově ve Vítkově na Opavsku uctily památku studenta Jana Zajíce, který následoval Jana Palacha a na protest proti okupaci a normalizaci se 25. února 1969 upálil na Václavském náměstí. Spolu se Zajícovým bratrem a sestrou položil kytici k jeho hrobu i prezident republiky Václav Klaus. "V našich poměrech, světech, zeměpisných šířkách je to naprosto ojedinělý, unikátní a do té doby neznámý čin… To, že se to ve Vítkově takto připomíná, považuji za velmi cenné a velmi správné," řekl prezident.

Zajícův bratr Jaroslav uvedl, že návštěvu prezidenta považuje za poctu. Ke smutné a tragické minulosti se však rodina už nechce vracet. „Jsme rádi, že je tady nadační fond, který je zaměřený na mladé lidi. To si myslíme, že je ten odkaz do budoucna,“ míní Zajíc, který památníku svého bratra vidí právě v udílení cen mladým lidem.

Klaus se po skončení pietního aktu zúčastnil i předávání Cen Jana Zajíce, které letos už po sedmnácté uděloval Nadační fond Cen Jana Zajíce. Ty jsou určeny pro studeny základních a středních škol z Vítkovska a udělují se ve dvou kategoriích, pro studenty do 15 let a do 20 let. V kategorii pro mladší děti ji letos získal nadějný automodelář David Sedlařík, v druhé kategorii si pak cenu za vynikající studijní výkony odnesla mladá studentka Simona Škurková.

„Udělování Cen Jana Zajíce není jenom setkání pár generačních pamětníků, uzavřeného kroužku lidí, ale oslovuje to mladou generaci, které to už neprožila a která to jen velmi zprostředkovaně vnímá,“ uvedl prezident.

Klaus se během své dnešní návštěvy regionu setkal na obědě i s vedením kraje. V jeho čele přitom po volbách usedli kromě sociálních demokratů i komunisté. „Já jsem je nevolil a já bych je nevolil, ale žijeme ve svobodné zemi, a jestliže lidé volí určitou stranu, která se, dejme tomu, profiluje jiným názorem, je to asi demokratické,“ reagoval na účast komunistů v krajské vládě Zajíc. Dodal, že osobně mu vadí, že se komunisté nedokázali odpoutat od minulosti a nezměnili ani svůj název.

Prezident Václav Klaus zavítal na hřbitov ve Vítkově, aby položil kytici u hrobu Jana Zajíce. Vlevo je sestra Jana Zajíce, vpravo starosta Vítkova Pavel Smolka.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK