Exministr Řebíček si koupil v cizině domy za 140 milionů

Praha - Bývalý ministr dopravy a nyní řadový poslanec občanských demokratů Aleš Řebíček si koupil v Itálii a Dubaji nemovitosti za 140 milionů korun. S odvoláním na majetkové přiznání, jež Řebíček podle zákona o střetu zájmů zaslal sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru, o tom informuje deník Právo. Peníze na nákup nemovitostí získal Řebíček mimo jiné z prodeje akcií za 217,5 milionu korun. V souvislosti s exministrem dopravy média dříve spekulovala o neprůhledných zakázkách na jeho rezortu.

V polovině loňského prosince se Řebíček stal vlastníkem komplexu nemovitostí Monte Argentario v Toskánsku severně od Říma, který jej přišel na 126,4 milionu korun. Vedle toho vlastní také výstavbu bytu Marina v Dubaji. Jako budoucí vlastník již zaplatil přes deset milionů korun a další tři miliony ještě doplatí.

Řebíček v majetkovém přiznání napsal, že loni inkasoval 217,5 milionu korun za prodej akcí, jejichž původ není znám. Pravděpodobně by mohlo jít o akcie jeho někdejší firmy Viamont, které odkoupil v roce 2007 litoměřický podnikatel Miroslav Plíhal, jeden ze členů dozorčí rady společnosti. Řebíček přitom opakovaně tvrdil, že své vazby na společnosti zpřetrhal a akcií se zbavil již před nástupem do vlády v lednu 2007.