Poslanec ČSSD Dušek sháněl informace na svého stranického rivala

Praha - V řadách Poslanecké sněmovny se objevil už třetí slídil. Tentokrát se jedná o poslance sociální demokracie Roberta Duška, který byl do dolní komory zvolen před třemi lety za Liberecký kraj. Dušek měl kontaktovat šéfa libereckého policejního ředitelství Miroslava Dvořáka a chtít po něm, aby mu zjistil, zda je Duškův stranický rival Martin Sepp trestně prošetřován. Sociální demokracie tvrdí, že se její poslanec ničeho špatného nedopustil. Naopak jí vadí, že se celá záležitost dostala na veřejnost. Informaci přinesly Lidové noviny (LN).

Martin Sepp je náměstkem libereckého hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD). Podle LN chtěl Dušek vědět, jestli je trestní stíhání vůči Seppovi zahájeno, kdo případ otevřel a kdo ho zpracovává; tuto informaci prý potřeboval okamžitě v souvislosti s politickou činností. LN uvedly, že Dušek přiznal, že se s Dvořákem zná. Prý si ale nemohl vzpomenout, jestli kompromitující informace sháněl. Podle deníku je ale skutečně obdržel, což by měly dokázat i nahrané telefonní hovory.

Dušek odmítá, že by slídil. Prý chtěl jen zachránit krachující jednání o nové krajské vládě. Diskuse ohrožovala právě informace o trestním stíhání Martina Seppa. Proto Dvořákovi zavolal. „Vznesl jsem dotaz, aby tuto informaci vyvrátil a nebo potvrdil. On mi zhruba za deset minut zavolal, že se tato informace, nebo spekulace nezakládá na pravdě,“ řekl ČT Dušek. Sepp se k celému případu vyjadřovat nechce.

ČSSD Duška trestat nebude, vadí jí únik informací 

Sociální demokracii Duškovo vysvětlení stačí. Svého poslance se zbavit nechce a nijak ho trestat nebude, protože se prý žádného trestného činu ani přestupku nedopustil. ČSSD vadí pouze to, že se tyto informace dostaly na veřejnost, a bude požadovat vysvětlení. Strana se ústy své mluvčí nechala slyšet, že zveřejnění této kauzy je možná další pokus znevěrohodnit představitele ČSSD. Informace mohly podle prohlášení ČSSD uniknout z policejní inspekce, nebo státního zastupitelství. Policie i inspekce únik odmítají, řízení totiž nevede policie, ale krajské státní zastupitelství. To se ČT nepodařilo kontaktovat.

Policie přitom na celý případ přišla zcela náhodou. Nesledovala totiž Roberta Duška ani hejtmanova náměstka Seppa, nýbrž právě Dvořáka - šéfa okresního policejního ředitelství v Liberci. Policejní inspekce Dvořáka několik měsíců odposlouchávala a před nedávnem zatkla. Dvořák je obviněn z několika trestných činů. Stíhán je pro přijímání úplatku a porušování služebních povinností. Hrozí mu až osm let vězení. Spolu s ním byli obviněni ještě další současní nebo bývalí vysoce postavení policejní činitelé v Liberci - podle médií to jsou nynější vedoucí dopravní policie na Liberecku Miroslav Valášek a Miroslav Kučera z liberecké kriminálky.

Dušek se tak zřejmě zařadil po bok nyní už exposlance Jana Moravy (ODS) a sociálního demokrata Vladimíra Drymla, kteří rovněž přiznali shánění kompromitujících materiálů na své kolegy ve sněmovně.