Zakázaný protest extremistů v Plzni se nekonal, ve městě byl klid

Plzeň - Pochod přívrženců neonacismu, který byl dnes plánován do Plzně, ale místní orgány ho předem zakázaly, se neuskutečnil. Ve městě byl naopak klid, nikdo neporušil zákony ani nenarušil veřejný pořádek. Účastníci nejspíše uposlechli výzvy organizátorů, aby do Plzně nejezdili. Policisté proto kolem půl třetí ukončili bezpečnostní opatření, která v souvislosti s možnou akcí přijali.

Skupiny policistů a strážníků v centru města hlídkovaly od rána. Za celou dobu zaznamenaly jen jednu větší skupinku asi deseti osob, jež se objevila krátce před polednem u obchodního centra Plaza. Právě tam se původně mělo ve 12:00 sejít až 300 lidí na nepovolené akci Protest proti sionismu a židovskému vlivu ve společnosti. Skupina ale krátce po dvanácté odešla. Podle některých informací to byli organizátoři akce, kteří přišli před obchodní centrum upozornit případné účastníky shromáždění na to, že je zakázané.

Pod pozvánkami na dnešní akci byli podepsáni Autonomní nacionalisté Plzeňsko, kteří v pátek na internetu vyzvali lidi, aby nejezdili. O dalším postupu podle nich rozhodne soud. Svolavatel akce má totiž možnost podat proti zákazu žalobu ke Krajskému soudu v Plzni.

Centrální městský obvod postupně zakázal tři akce ohlášené na 21. února. Podle policie stáli ve všech případech za svoláním lidé blízcí Autonomním nacionalistům Plzeňsko. Jedním z důvodů, proč úředníci akci nepovolili, bylo shromáždění plzeňské židovské obce, jež si zamluvila prostor před synagogou na všechny dny od 1. prosince 2008 až do konce února. Obec tím reagovala na pochod neonacistů, který se v Plzni konal loni v březnu.