Pospíšil nařídil přezkoumat starší kauzy sexuálních deviantů - kvůli případu Jakuba

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nařídil prověřit dříve vynesené verdikty o ochranné léčbě sexuálních deviantů. Státní zástupci společně s řediteli psychiatrických léčeben pak mají vytipovat nejnebezpečnější  pacienty, ze kterých by mohli být adepti detenčních ústavů. Ministr se tak rozhodl v souvislosti s případem Slováka Antonína Nováka, který v pátek dostal za vraždu a znásilnění devítiletého chlapce doživotní trest vězení.

Od letošního roku mohou nenapravitelní devianti skončit místo v léčebnách v ostře střežených detenčních ústavech. V Česku je zatím jeden, a to v Brně, s kapacitou necelých padesáti míst. Další ústavy se ale chystají. Ministr Pospíšil se totiž rozhodl zrevidovat starší kauzy sexuálních deliktů a pokud se ukáže, že dosavadní ochranné léčení u devianta nefunguje, pak by mohl soud přehodnotit svoje rozhodnutí - a poslat pachatele do detenčního ústavu, kde kromě lékařů je i vězeňská služba. Takových případů jsou desítky. Státní zástupci budou mít sice více práce, ale odborníci jsou spokojeni. Jednak by se měl vyřešit problém s agresivními devianty, navíc by se díky jejich přesunu do detenčních ústavů měly uvolnit i přeplněné léčebny.

Detenční ústavy v Česku

  • Brno - kapacita 48 míst
  • Opava - kapacita 160 míst (otevření na podzim)
  • Vidnava - kapacita 200 míst (otevření do roku 2013)

I bez prověrky míří do detenčního ústavu první obyvatel, 27letý mladík, který loni v Korýčanech brutálně napadl a takřka ubil svoji matku.