Vyšetřování srážky vlaků v Paskově: jeden vlak stihl zastavit

Ostrava - Vyšetřování pondělní srážky vlaků v Paskově na Frýdecko-Místecku už má první výsledky. Souprava mířící z Ostravy stačila díky rychlobrzdě před srážkou úplně zastavit. Strojvedoucí vlaku z Paskova, který je podezřelý, že nehodu zavinil, rovněž použil rychlobrzdu. Snížil tak rychlost z asi 70 na 41 kilometrů za hodinu.

Nehoda se stala krátce po 09:00 na jednokolejné trati zhruba půl kilometru od nádraží v Paskově. Zraněny při ní byly více než čtyři desítky lidí. Podle dosavadního vyšetřování Drážní inspekce nehodu zavinil s největší pravděpodobností strojvůdce vlaku, který vyjížděl z nádraží v Paskově. Údajně na jednokolejnou trať vjel, přestože měl červenou. Strojvedoucího, který srážku zřejmě zavinil, bude policie teprve vyslýchat.

Zatímco u strojvůdců vlaku jedoucího z Ostravy byla ihned po nehodě provedena dechová zkouška, která vyloučila požití alkoholu, u strojvůdce vlaku z Paskova nemohla být kvůli jeho zranění dechová zkouška provedena. Výsledky rozboru krve na případnou přítomnost alkoholu se tak policisté dozvědí teprve v příštím týdnu. Viníkovi nehody hrozí obvinění z trestného činu obecného ohrožení s trestní sazbou až deset let odnětí svobody.

Vydáno pod