Na brněnském stadionu zasahovala policie, ochranka to nezvládla

Brno - První test nových bezpečnostních opatření, která platí na fotbalových stadionech, selhal. Ochranka nezvládla udržet pořádek při fotbalovém utkání 1. FC Brno s Baníkem Ostrava. Policie musela již těsně před začátkem zápasu vstoupit na brněnský stadion a zasáhnout. Problémy byly především s fanoušky Baníku, kteří vnikli na hřiště. Utkání mělo začít v 15:00. Nestalo se tak, protože v 15:02 byla policie požádána vedením brněnského fotbalového klubu o pomoc.

Problémy nastaly před výkopem, když ochranka otevřela branku v sektoru hostujícího týmu ve snaze zjednat pořádek. Brankou vnikla zhruba stovka fandů do prostoru za hrací plochou. Baníkovci převrhli reklamu a snažili se vniknout do jiného diváckého sektoru. Člena ostrahy vyhodili přes zábranu na hrací plochu.

Situaci se pokoušel zachránit kapitán Baníku Rudolf Otepka, jenž se snažil příznivce svého klubu uklidnit. Fanoušci se však do svého sektoru vrátili až poté, co proti nim nastoupili policisté.

Policie zadržela pět výtržníků, podle jejích informací měli všichni přes promile alkoholu v krvi. Čtyři skončili v policejní cele, pátý byl lehce zraněn a policie ho převezla k ošetření do nemocnice. Jaký postih je čeká, není podle policejní mluvčí zatím jasné. Pravděpodobně budou potrestáni pokutou.

Policie může brněnskému klubu zásah naúčtovat

Dnešní kolo první fotbalové ligy se hraje poprvé podle nových bezpečnostních pravidel dohodnutých v pondělí mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem. O klid na stadionech se nestará policie, jak tomu bylo dříve, ale plně pořadatelé. Policisté zakročují, jen když ochranka situaci nezvládne.

Otázkou je, jak nyní policie svůj zásah na stadionu vyhodnotí. Pokud její velení dospěje k závěru, že policisté museli vstoupit na stadion, protože ochranka zcela selhala, mohou strážci zákona brněnskému fotbalovému klubu zásah naúčtovat. Stalo by se tak poprvé v historii fotbalu v ČR.

Sportovní ředitel brněnského klubu Radek Bělák ale na tiskové konferenci po zápase řekl, že policie podle jeho názoru zákrok účtovat nebude. „Udělali jsme maximum pro zabezpečení. Bohužel mezi tisícovkou fanoušků byly dvě stovky těch, kteří nepřišli za fotbalem a chtěli za každou cenu vyvolat výtržnost. Přitom fanoušky Baníku hlídala přímo agentura, která je hlídá v Ostravě, a doprovázela je v průběhu cesty do Brna,“ uvedl Bělák.

Současné řešení diváckého násilí na fotbale je podle stínového ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) nedokonalé. Uvedl to v dnešních Otázkách Václava Moravce. Obává se například nedostatečného výcviku soukromých bezpečnostních služeb, který může vést ke konfliktům s návštěvníky stadionů a ke zraněním.

Sparťanští fanoušci rozmlátili bar v centru Olomouce

Fanoušci pražské Sparty dnes ráno vymlátili bar v centru Olomouce a fyzicky napadli i přivolanou ochranku. Poté, co je městská policie předala republikovým kolegům, skončili na záchytce. Škoda na zařízení činí asi 15 000 korun. Podle mluvčí strážníků Lenky Proškové šlo o skupinku asi 20 osob, z nichž 15 se dopustilo výtržnosti. Příslušníci soukromé bezpečnostní firmy museli po napadení vyhledat lékařské ošetření.

AC Sparta Praha
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová