V Sosnové pořádají bezplatné kurzy bezpečné jízdy

Česká Lípa - Na autodromu v Sosnové u České Lípy začaly bezplatné kurzy bezpečné jízdy. Probíhat budou vždy jednou měsíčně až do června. Celkem jimi projde na dva tisíce řidičů. O kurz je velký zájem, účastníci se na polygon sjeli z celé republiky.

Škola smyku zabere zájemcům pouhé dvě hodiny. Prvních šedesát minut je na programu teorie a pak následuje praktický výcvik na polygonu, kde leží vrstva uježděného a zledovatělého sněhu. To jsou ideální podmínky, jak se nejlépe naučit zvládat smyk, vyhnout překážce, ale i předvídat. „Za volantem sedím prakticky celý den. V práci najezdím měsíčně tak osm tisíc kilometrů. Doufám, že mi tento kurz pomůže v bezpečnější jízdě,“ říká jeden z účastníků kurzu. „Zatím jsme se jenom rozjezdili, tak uvidíme, co bude dál. Lepší je klouzat tady, než na silnici,“ dodává další z účastníků. „V kurzu samozřejmě učíme pravidla bezpečného brzdění v zatáčkách, práci s volantem při větším zatáčení, než by mělo být, samozřejmě se je snažíme odnaučit chybné návyky,“ přibližuje náplň kurzu instruktor školy bezpečné jízdy Miroslav Karásek ml.

A tak účastníci kurzu slyší často ve sluchátkách pokyny instruktora: „Můžeme trochu přidat, na úrovni těch žlutých kuželek spojka, tvrdá brzda, rovná kola. Před zatáčením pustit brzdu a nechat sešlápnutou spojku.“

Za jediný víkend prošla kurzem padesátka řidičů z celého Česka. Někteří neváhali urazit více než tři sta kilometrů. Jde totiž o jedinou školu bezpečné jízdy, za kterou zájemci nezaplatí ani korunu. „My děláme běžné komerční kurzy bezpečné jízdy a toto nás napadlo, protože veřejnost, která jezdí běžně po ulicích, nemá možnost si zaplatit kurz. Oslovili jsme partnery a chceme proškolit dva tisíce řidičů,“ vysvětluje cíle akce ředitel Autodromu Sosnová Pavel Dušánek.

Kurzy také reagují na strmý nárůst nehodovosti ze začátku roku. Podle odborníků přicházejí právě včas. „Zejména vážných zranění a smrtelných nehod přibývá. Příčiny jsou stale stejné: nesprávný způsob jízdy, nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky a agrese,“ vypočítává regionální pracovník BESIP Miroslav Klásek.

Všechny kurzy jsou beznadějně obsazené. Autodrom proto bude pořádat další na podzim, nejpozději na přelomu roku.