Část republiky je opět pod sněhem, Liberec odvolal kalamitu

Praha – Řidiči si musejí na většině silnic opět dávat pozor na uježděný, případně rozbředlý sníh. Liberec dnes odpoledne ve čtyři hodiny odvolal sněhovou kalamitu. Situace se uklidnila, dál ale budou pokračovat práce na odklízení sněhu. V noci na Liberecku připadlo 15 centimetrů těžkého mokrého sněhu. Těžko sjízdné silnice jsou zejména v západní části Krkonoš. Podobné problémy čekají řidiče také v Karlovarském kraji. Kvůli tajícímu sněhu tam silničáři museli dopoledne uzavřít cestu mezi Božím Darem, Neklidem a Klínovcem.

V Liberci odvolali sněhovou kalamitu

V Liberci, kde se koná mistrovství světa v klasickém lyžování, platila od středy sněhová kalamita. Město ji odvolalo dnes v 16:00. V terénu jsou ale stále všichni pracovníci technických služeb i veškerá technika, uvedl mluvčí magistrátu Martin Korych. Nyní je většina komunikací ve městě bez problémů sjízdná. V horských oblastech Libereckého kraje stále sněží. Provozní náměstek Krajské správy silnic Jiří Daníček uvedl, že situace na některých silnicích v Jizerských horách a v západních Krkonoších je stále velmi vážná, i když se přes den počasí uklidnilo. Situace se zlepšila ve Frýdlantě na Liberecku, kde sněhovou kalamitu také odvolali.

Přívaly sněhu naopak stále sužují Jablonec nad Nisou. „Ranní autobusy vyjely do horských oblastí jen s vypětím všech sil,“ poznamenal Daníček. Na mezinárodní silnici E65 do Harrachova zastavily ráno tři kamiony a čekaly na silničářský pluh.

Nejhorší situace je na některých silnicích v Jizerských horách a v západních Krkonoších, konkrétně v okolí Kořenova-Příchovic, na Benecku, v Harrachově, v Jilemnici, na Nové Vsi na Jablonecku, na silnicích na Jizerku nebo na Souš.

S přívaly sněhu stále bojují i v Jablonci nad Nisou, kde město už navýšilo  denní limit na zimní údržbu z 350 000 korun na půl milionu. Naopak v Frýdlantě se situace již zlepšila a silničáři tam mohli odvolat kalamitní situaci.

V Karlovarském kraji stále sněží, silničáři uzavřeli cestu na Klínovec

Na hřebenech Krušných hor je situace nadále složitá, ve vyšších polohách se tvoří sněhové jazyky a závěje. Kvůli tomu silničáři museli dnes dopoledne uzavřít úsek cesty mezi Božím Darem, Neklidem a Klínovcem, který je stále neprůjezdný. Uzávěra navazuje na už dříve zastavený provoz mezi silnicí od Vejprt v Ústeckém kraji až po hranice s krajem Karlovarským. Vozidla, která tam vjížděla, situaci ještě zhoršovala, uvedl hlavní dispečer karlovarských krajských silničářů Josef Bulka. Silnice přes Klínovec bude uzavřená až do doby, než ustane sněžení. Na Božím Daru po celý den silně sněžilo, foukal vítr a nadále je na otevřených úsecích velmi špatná viditelnost. Stejná situace je také v okolí obcí Ryžovna a Zlatý kopec a ve Slavkovském lese mezi obcemi Podstrání, Krásno, Nová Ves a Prameny. Dočasně neprůjezdná je cesta z Kynžvartu do Kladské, kterou zablokoval kamion.

Rozbředlý sníh leží ve středních Čechách

Ve středních Čechách leží na některých vozovkách nižších tříd rozbředlý sníh – především ve vyšších polohách na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v okolí Prahy. Ve vyšších polohách Příbramska se na vozovkách místy vyskytuje ujetá vrstva sněhu. V téže oblasti a na Benešovsku také sněží.

Krajské silnice na severu Moravy jsou pod sněhem

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočním sněžení sjízdné, řidiči by však měli jezdit velmi opatrně. Silničáři totiž upozorňují, že i na silnicích prvních tříd mohou po chemickém posypu ležet zbytky rozbředlého sněhu a na některých místech regionu se mohou tvořit sněhové jazyky.

Na silnicích nižších tříd také zůstává ujetá vrstva sněhu, která může mít i několik centimetrů. V některých místech regionu drobně sněží.

Množství sněhu leží na Olomoucku i na I. třídě

Sníh zasypal v noci na dnešek silnice v Olomouckém kraji, kde místy napadlo 10 až 15 centimetrů sněhu. Na většině cest leží vrstva prosolené sněhové kaše. Nejhorší je situace na Šumpersku, kde napadlo až 25 centimetrů sněhu. Dispečeři Správy silnic Olomouckého kraje nabádají řidiče k opatrné jízdě.

Pravidelný linkový autobus havaroval kvůli kluzké vozovce i ve směru z Opatovic do Olomouce, kde se snažil vyhnout v protisměru jedoucímu nákladnímu vozidlu. Sjel do příkopu a hrozilo jeho zřícení na obytný dům. Hasičům se podařilo havarovaný autobus zajistit. Ke zranění cestujících nedošlo. 

„Situace je nebezpečná zvláště pro kamiony, kterým hrozí, že zůstanou někde viset,“ uvedl šumperský dispečer Pavel Švestka. Jeho přerovský kolega Jiří Janda řekl, že sněhová břečka na Přerovsku dosahuje pěti centimetrů. Podobná situace je i na Prostějovsku a Olomoucku. Přes den by mohl sníh tát. Sníh neleží pouze na dálnicích a rychlostních silnicích.

Královéhradecko a Pardubicko jsou zasněžené

Vážné problémy jsou také v Královéhradeckém kraji. V regionu napadlo v noci na dnešek několik centimetrů mokrého sněhu. V Krkonoších silný vítr na silnicích dělá sněhové jazyky. Hlavní silniční tahy jsou mokré nebo na nich leží rozbředlý sníh.

Na Trutnovsku sněžilo i dnes ráno, na Hradecku sněžení přešlo v déšť. „Padá těžký mokrý sníh. Na horských silnicích Krkonoš je na cestách souvislá vrstva sněhu. V terénu máme 17 sypačů,“ řekl mluvčí trutnovských silničářů Boleslav Strouhal.

V Pardubickém kraji od středních poloh sněží. Na Chrudimsku se dnes ráno mohou na silnicích tvořit námrazy. V okolí Lanškrouna připadlo přes noc sedm centimetrů sněhu. Cestou přes Červenou Vodu a Suchý vrch stále musejí kamiony použít sněhové řetězy. Na vedlejších silnicích nejčastěji zbývá rozbředlý sníh, místy ujetá vrstva sněhu.

Obvyklé problémy na Vysočině

Špatná viditelnost trápí řidiče na Vysočině. Dohlednost je vlivem srážek snížena, na Pelhřimovsku jsou navíc mlhy. Na úseku dálnice D1 jsou zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, podobně jako na silnicích prvních tříd. Na silnicích druhých a třetích tříd leží ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Ve Zlínském kraji jsou silnice s opatrností sjízdné

Sněhové přeháňky a zbytky sněhu na silnicích dnes ráno zkomplikovaly motoristům jízdu na silnicích ve Zlínském kraji. Rozbředlý nebo zajetý sníh, kterého přes noc místy napadlo až 15 centimetrů, leží prakticky na všech cestách. Silničáři proto nabádají k jízdě se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Největší potíže mohou mít řidiči na Vsetínsku. Na silnicích leží až dvaceticentimetrová vrstva ujetého sněhu, místy jsou vyjeté ledové koleje a hrozí nebezpečí sněhových jazyků a závějí. Se zbytky sněhu na silnicích, včetně hlavních tahů, musejí motoristé počítat i na Zlínsku a Uherskohradišťsku. Na Kroměřížsku leží zbytky sněhu po pluhování hlavně na cestách nižších tříd, hlavní tahy v okrese jsou mokré po chemickém ošetření.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/691/69023.jpg
  • Pluh silničářů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/604/60343.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/141/14012.jpg
Vydáno pod