Soudce znepokojuje odvolání kritika Čunkovy kauzy Bašného

Praha - Soudcovská unie se znepokojením sleduje kauzu odvolání šéfa libereckých žalobců, státního zástupce Adama Bašného, za to, že kritizoval průběh vyšetřování případu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Podle prvního viceprezidenta unie Tomáše Mottla je zdrojem znepokojení fakt, že dodnes nebyl uveden jediný konkrétní důvod odvolání Bašného.

Podle Mottla vyvolává zmínka o průběhu a ukončení kauzy Jiřího Čunka podráždění mezi špičkami státních zástupců. Důvod znepokojení naznačil 1. viceprezident slovy: „Nevím, zda bylo dodnes veřejnosti srozumitelně vysvětleno, proč byla kauza Čunek skončena, jakým způsobem… A když si to spojíme s takovými postihy státních zástupců, kteří se odvážili o tom mluvit, jak to pak působí?“

Kárnými řízeními zasahuje ministr Pospíšil neoprávněně do fungování justice

1. viceprezident Soudcovské unie Tomáš Mottl:

„V první řadě jde o kárné řízení za průtahy, ojedinělejší jsou prohřešky znevažování pozice soudce, důstojnosti soudu atd.“

Tomáš Mottl hovořil pro ČT o mediálním nárůstu témat kárných řízení soudců. Podle Mottla k žádnému zásadnímu zvýšení soudcovských prohřešků nedochází. O této problematice se v jeho pohledu více hovoří především v souvislosti s nástupem nové právní úpravy, podle které budou kárná řízení řešit tzv. laické senáty. „Úprava má předcházet té tzv. solidaritě, která nám byla vytýkána. Tedy že si navzájem pokrýváme vlastní prohřešky,“ uvedl Mottl.

Soudcovská unie v určitých ohledech vnímá aktivity ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila v podávání kárných řízení za neoprávněný zásah do fungování justice. „Tím, že podléháme úplně správě ministerstva spravedlnosti, tak nám jaksi chybí nezávislost i v těchto otázkách,“ řekl Mottl. Mottl dodal, že justice by raději sama vytvořila nějaký kontrolní orgán, který by řešil personální záležitosti, kárná řízení atd.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24