Reportéři ČT: Podivné lobby za stravenky rok poté

Praha - Začátkem loňského roku přinesla ČT exkluzivní informaci o smlouvě, která se v tuzemsku do té doby na veřejnost nedostala. Soukromá firma si objednala změnu zákona v parlamentu - zachování daňových výhod pro zaměstnanecké stravenky. Vláda přitom původně chtěla výhody zrušit. Firma údajných lobbistů ale měla blízko k premiérovi Mirku Topolánkovi. Reportáž tehdy vyvolala bouřlivou reakci, mluvilo se mimo jiné o parlamentní vyšetřovací komisi a o zákonu, který by zkrotil divoký lobbing. Co se za rok změnilo, se snažili zjistit Reportéři ČT. Česká televize pořad odvysílá ve 21:30 na ČT1.

Odebráním daňových výhod by stravenkové firmy přišly o trh s ročním obratem čtrnáct miliard korun. Největší takovou firmou v zemi je Sodexho Pass. Najednou se ale objevil podnikatel z okruhu Marka Dalíka, Topolánkova přítele a spolupracovníka, který s firmou uzavřel smlouvu. Za tři miliony korun slíbil, že její byznys zachrání. Smlouva ale tehdy unikla na veřejnost a nad jejím obsahem se pozastavovali právníci i ekonomové.

Stravenkový trh nakonec zachránily hlasy koalice a dvou poslanců přeběhlíků Melčáka a Pohanky. Za čtyři měsíce ale vyšlo najevo, že za vším může stát zákulisní smlouva a rozpoutala se stravenková aféra. Sodexho Pass mělo za záchranu svého miliardového byznysu zaplatit podnikateli Pavlu Juklíčkovi a jeho firmě, kterou založil jeho bratr Petr. Ten je ale akcionářem a ředitelem firmy New Deal Communiactions, ve které má největší podíl Marek Dalík. Petr Juklíček tehdy odmítl celou kauzu komentovat. „Já nechci mluvit ani na záznam ani na kameru, já hlavně nevidím důvod. Nás se celá ta záležitost netýká.“ Marek Dalík se s Reportéry ČT nechtěl bavit vůbec a na vzkaz nereagoval ani nyní.

Vláda chce daňové zvýhodnění stravenek opět zrušit

Miroslav Kalousek:

„Zaměstnavatel, který by musel přidat zaměstnanci stokorunu, mu radši přidá stravenku ve stejné hodnotě, protože 55 procent si může odečíst z daní. To je jen obcházení daňových zákonů, nic jiného.“

Smlouva na zachování zvýhodněného zdanění stravenek byla uzavřena na jeden rok. Letos se tedy objevil stejný problém znovu. Vláda chce ale tentokrát daňové zvýhodnění zrušit. Jako první veřejně vystoupily odbory a pohrozily neomezenou stávkou. Po jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem ale stávku odvolaly. Ministr ovšem trvá na tom, že současný systém se musí změnit. Odboráři tvrdí, že stravenky jsou jeden z významných benefitů pro naprostou většinu zaměstnanců. Podle Kalouska je to ale nespravedlivé vůči ostatním zaměstnancům, kteří mají jiné formy závodního stravování.

Podle mediálního zástupce Sodexho Pass ČR Radka Maršíka v současnosti žádná spolupráce s firmou, která před rokem se Sodexho uzavřela smlouvu, neprobíhá. Připustil ale, že tehdy šlo pravděpodobně o lobbing. Jakým způsobem ale firma vyjednávala podporu zákona mezi poslanci, nikdo komentovat nechtěl. Oslovení zákonodárci Bohuslav Sobotka, Petr Tluchoř, Přemysl Rabas, Pavel Kováčik nebo Miloš Melčák shodně tvrdí, že o Juklíčkovi a jeho firmě nikdy neslyšeli a nikdo u nich za stravenky nelobboval. Nikdo nelobboval ani v Senátu. Zůstává tedy otázkou, za co vlastně Pavel Juklíček a jeho firma dostali zaplaceno. „K tomuto tématu jsme již minulý rok řekli vše a nemáme zájem se k tomu dále vyjadřovat,“ uvedl v e-mailu Juklíček.

Daňový únik, lobbing nebo korupce?

Reportéři ČT se proto obrátili na Luďka Rychetníka, spoluautora publikací o lobbingu a korupci a ekonoma, který přednášel na světově uznávané univerzitě v britském Readingu: „Jistě, to jsou velice podezřelé situace. Malá firma, která vlastně nikdy nelobbovala, najednou udělá smlouvu, že zajistí změnu zákona. Vrhá to světlo ne na firmu, ale právě na tu utajenou část dělání politiky.“ Ministr financí Kalousek tehdy připustil, že mohlo jít o pokus o daňový únik. Sodexho ale jakékoliv podezření odmítá. „Řešit jakési snížení daňového základu takto nešikovným způsobem bych považoval za velice kuriózní,“ uvedl auditor Lubomír Harny.

Zda tehdy šlo skutečně o lobbing, daňový únik nebo o korupci stále nikdo neví. „Zatím jsem stále ještě v situaci, kdy o tom mohu pouze spekulovat. Nemohu si udělat úplně definitivní názor. To chce ještě určitý čas,“ řekl Kalousek. Podle Rychetníka by bylo nesmírně zajímavé, kdyby se médiím podařilo zjistit, kam peníze přišly nebo kdo je dostal: „Ovšem, to vy nemůžete najít právě proto, že je všechno skryté, nikdo vám nic neřekne.“

Topolánek: Já nic nekryji, já chci ten obchod zrušit

Původní návrh na zrušení daňové výhody stravenek, tak pozdější změnu, která stravenky zachránila, přinesl do sněmovny premiér Topolánek. S reportéry se ale odmítl bavit. Na otázku, proč stravenkový obchod pomáhá krýt, místo objasnit, odpověděl: „Já nic nekryji, já ho chci zrušit.“