Mladík málem z korejské firmy vylákal 260 milionů

Ostrava - Policisté zadrželi šestadvacetiletého muže z Českého Těšína, který je podezřelý z toho, že chtěl prostřednictvím padělané směnky vylákat 260 milionů korun z korejské společnosti, která je dodavatelem nošovické automobilky Hyundai. V případě, že by se zadrženému podařilo směnku u soudu uplatnit, znamenalo by to pro korejskou firmu likvidaci a ohrožena by podle kriminalistů byla i výroba v automobilce.

Obviněný muž předstíral, že za směnkou je půjčka 260 milionů korun. Tvrdil, že tyto peníze předal v hotovosti statutárnímu zástupci korejské společnosti. Prostřednictvím náhodně vybraného právníka pak požádal poškozeného, aby směnku proplatil.

Směnka byla padělána včetně podpisu statutárního zástupce firmy, který mohl obviněný podle policie získat z veřejně dostupných zdrojů. Mladík prý korejské firmě vyhrožoval, že pokud směnku neproplatí, obrátí se na soud. Prostřednictvím najatého právníka firmě poslal předžalobní upomínku i s kopií směnky.

Soud už by pak podle kriminalistů zkoumal jen formální náležitosti směnky, nikoliv skutečnost, zda dluh reálně existuje. Pokud by se obviněnému směnku podařilo uplatnit u soudu, hrozilo to, že firmu obsadí exekutoři. Policie se domnívá, že mladík, který nemá přímou spojitost s korejskou firmou, směnku přímo padělal nebo je v úzkém spojení s osobami, které směnku vyrobily.

Mladík, který nebyl v minulosti trestán a s policií dosud neměl problémy, skončil ve vazbě. Obviněn byl z padělání a pozměňování peněz a pokusu o podvod. Hrozí mu deset až 15 let vězení.