Lyžař po nárazu do stromu zemřel, na sjezdovce jel bez helmy

Hradec Králové - Pětatřicetiletý lyžař, který se včera těžce zranil po nárazu do pařezu, dnes zemřel v hradecké fakultní nemocnici. Neštěstí se stalo v lyžařském areálu Černý důl v Krkonoších, muž podle záchranářů vyjel mimo sjezdovku a po nárazu do pařezu utrpěl vážná poranění hlavy, se kterými ho záchranáři převezli vrtulníkem do hradecké nemocnice.

Horská služba doporučuje lyžařům, kteří vyrážejí na sjezdové tratě, aby používali ochranné přilby, které je mohou v případě nárazu do stromu ochránit před vážným úrazem hlavy. K používání ochranné přilby vyzývají lyžaře také policisté, lyžaři by k sobě měli být také více ohleduplní. „Každý lyžař by měl brát ohled na nezkušené návštěvníky horských středisek, kteří si nejsou svým sjezdovým uměním tak jisti, zvláště pak na děti, které nemají s jízdou na sjezdovkách mnohdy žádné zkušenosti,“ uvedl dnes mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.   

V Krkonoších už letos zahynul polský lyžař, který v lyžařském areálu Černá hora v Janských Lázních na Trutnovsku 13. ledna narazil do jednoho sloupu kabinové lanovky a na místě zemřel. Ani tento lyžař neměl přilbu.

V Rakousku uvažují o povinných helmách pro děti

Kvůli stále častějším úrazům na sjezdovkách chtějí helmy povinně zavést v Rakousku. Zřejmě ještě tuto zimu budou muset lyžaři do věku 15 let nosit helmu v Dolních Rakousích. A volá se po jednotné právní úpravě pro celé Rakousko. Stále více lyžařů přitom helmu nosí dobrovolně. Přilba je v Rakousku hitem této lyžařské sezony. V prodejnách a půjčovnách jen tak tak stačí doplňovat zásoby, u našich jižních sousedů se tuto zimu prodává přileb zhruba dvakrát víc než loni. „Nárůst je znát hlavně u přileb pro dospělé, u dětí byl ten trend jednoznačný už několik let,“ poznamenal pracovník lyžařské prodejny a půjčovny Norbert Heigl.