ČSSD se postupně zbavuje Drymla, zastupitelé ho vyloučili z klubu

Hradec Králové - Zastupitelé za ČSSD v Královéhradeckém kraji vyloučili ze svého klubu Vladimíra Drymla. Potvrdil to jeho předseda a krajský radní Jiří Nosek. Dryml následně prohlásil, že nechce na funkci zastupitele rezignovat a v krajském zastupitelstvu bude nadále pracovat jako nezařazený. "Nebudu ustupovat některým lidem, do zastupitelstva mě zvolili občané a já chci pokračovat ve své práci, odhalování nepořádku, jak jsem voličům slíbil," řekl Dryml.

Zastupitelé dnes večer zrušili původní klub ČSSD a ustanovili nový, ve kterém už jméno Dryml chybí. Jednání se zúčastnilo 16 sociálních demokratů, Dryml mezi nimi nebyl. O svém vyloučení prý ani nebyl informován: „To, co se děje v Královéhradeckém kraji, bude do budoucna pro sociální demokracii velký problém. Není týdne, aby se neobjevila v médiích nová aféra a je skutečně otázkou, komu to slouží. ČSSD však rozhodně ne,“ řekl Dryml.     

Celá aféra vypukla poté, co se v Mladé frontě Dnes objevila informace, že se Dryml pokusil získat kompromitující materiály na poslankyni Hanu Orgoníkovou. Podle deníku se dokonce obrátil na detektivní agenturu. Při setkání s domnělým detektivem pak 11. prosince obvinil poslankyni ze zneužívání veřejných peněz v hradeckém kraji. Dryml také čelí výzvám, aby opustil senátorský klub ČSSD, ten zatím k případu nepřijal žádné usnesení.

Drymla již v lednu odvolali zastupitelé z funkcí prvního náměstka hejtmana a krajského radního pro zdravotnictví. Už dříve ho k rezignaci vyzvali hejtman Lubomír Franc (ČSSD) i vedení sociální demokracie. Dryml ale tvrdil, že se ničeho nezákonného nedopustil a rezignaci opakovaně odmítal.