Kocáb řešil problémy v Litvínově, dostal klíče od bytu

Litvínov - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb dnes navštívil litvínovské sídliště Janov, aby se blíže seznámil s problémovou lokalitou. Situace je podle něj dramatická, příjemně jej ale překvapila diskuse představitelů města, neziskových organizací a romských sdružení. Lokalita je známá nedávnými ostrými střety radikální Dělnické strany a policie. Extremisté podle svých představitelů chtějí upozornit na to, že radnice ztrácí zájem o řešení problémů na sídlišti. Situaci na litvínovském sídlišti se budou věnovat i dnešní Události, komentáře speciál ve 22:30 na ČT24.

Komunikace je podle Kocába důležitým nástrojem, jak překlenout rozpory a sbližovat a respektovat stanoviska oponentů. Starosta Milan Šťovíček (ODS) mu dnes proto předal i dekret s klíči od bytu v sídlišti. „Byt je určen vládě, mohla by v Janově zřídit svou kancelář. Její pracovníci by pak pravidelně mohli informovat členy kabinetu o situaci a problémech v sídlišti. Už na podzim jsme totiž vládě poslali s dalšími 20 starosty výzvu, aby přijala systémové řešení v lokalitách obývaných nepřizpůsobivými lidmi,“ uvedl Šťovíček. Kocáb dekret i klíče přijal: „Jsem překvapen, na byt se chci určitě podívat. Vládě dekret předám a na výzvu znovu upozorním.“

Vláda připravuje v rámci Janova systémové řešení. Konkrétní návrh by podle Kocába mohl přijít v nejbližší době. Detaily ale odmítl zveřejnit. „Naším úkolem je mobilizovat státní instituce, my nemáme samostatnou rozpočtovou kapitolu a nemůžeme nic konkrétně řešit. Můžeme ale rozproudit veřejnou debatu a celou situaci medializovat z jiného úhlu, než byla doposud.“ V Janově by třeba během několika týdnů měli začít působit pracovníci vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách, která zahrnula Litvínov do svého pilotního projektu.

Exekuce sociálních dávek jako v Chomutově

Po nulové toleranci zaměřené proti problémovým obyvatelům janovského sídliště požaduje litvínovská radnice také razantnější postup v boji proti neplatičům. Podobně jako v Chomutově hodlá město najmout na vymáhání pokut a správních poplatků exekutory. Ministr Kocáb je ale zásadně proti takovému řešení. „Jakkoli je ta skupina dlužníků problematická, tak i oni mají právo na základní prostředky k obživě,“ odůvodnil Kocáb pro ČT svůj postoj. Radek Grundza z janovského romského sdružení má za to, že kompromisním řešením by byla dohoda s neplatiči na splátkovém kalendáři.

Na ulici nic nepoznáte, ohniska jsou v domech

Michael Kocáb:

Kocábova dnešní návštěva Janova byla první v ministerské funkci, konkrétní řešení proto podle svých slov zatím nemůže nabídnout. Pozornost na problémové sídliště se obrátila mimo jiné po 17. listopadu 2008, kdy proběhla pouliční manifestace Dělnické strany, která se proměnila v pouliční boj. Radikálové se tehdy snažili dostat dovnitř janovského sídliště, policejní hlídky jim v tom ale zabránily. Příznivci Dělnické strany se ale do Janova vrátili ještě na konci ledna. Tentokrát se už celá akce obešla bez incidentů. 

Podle předsedy Dělnické strany Tomáše Vandase tehdy nešlo o žádnou provokaci: „Je to legálně nahlášený pochod. Provokace by to byla v případě, pokud by pochod byl nezákonný.“ Starosta Litvínova Milan Šťovíček má ale na věc jiný názor. Radikálové podle něj pouze parazitují na problému, který v Janově všichni mají a snaží se ho na radnici řešit. „Představa, že se vše vyřeší během dvou nebo třech měsíců, je mylná,“ myslí si Jan Černý ze společnosti Člověk v tísni.  

Radek Jiránek z Odboru prevence kriminality ministerstva vnitra se domnívá, že problém na janovském sídlišti není čistě rasový, ale spíše sousedský: „Jedna i druhá skupina žijí odlišným způsobem života. Rasismus ale nebude primárním problémem, který tam je.“ Město má ve spolupráci s ministerstvem vnitra v rámci programu prevence kriminality připravenou řadu aktivit. Jedenáct z nich na rok 2009 má nyní resort na stole. „Necelá polovina se týká přímo lokality Janova. Ministerstvo i policisté jsou připraveni na nich začít pracovat od příštího měsíce,“ dodal Jiránek.  

Vydáno pod