Liberecké mistrovství trápí malý zájem fanoušků

Liberec - Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci má problémy s nízkým počtem návštěvníků. Původní odhady organizátorů počítaly s tím, že celé mistrovství navštíví až 200 tisíc fanoušků. Nyní jich ale přijela necelá polovina. Od pondělí už proto odjelo i 300 policistů, kteří se měli starat o bezpečnost. Místo původních 800 jich tak ve městě zůstává jen 500. Organizátoři proto nově vyhlásili akci, kdy ke každé vstupence na běžecké závody ve Vestci získá návštěvník ještě jednu vstupenku na stání podél trati zdarma.

Důvody nízké účasti jsou různé. Jako nejčastější se uvádí výše vstupného nebo cena za ubytování. Hoteliéři nasadili několikanásobně vyšší ceny než normálně, těsně před mistrovstvím sice zlevnili, ale řada ubytovacích kapacit je přesto prázdná. Určitou roli může hrát i počasí a pětidenní sněhová kalamita. Organizátoři ale doufají, že bonusovým vstupem zdarma diváky vyburcují a možná i vytvoří český rekord v návštěvnosti lyžařských závodů. Spoléhají i na páteční mužskou štafetu, která by mohla přilákat řadu lidí.


Bezpečnostní opatření vyjdou na několik desítek milionů korun

Na nízké účasti prodělali i stánkaři. Podle představ organizátorů mělo být stánky zaplněné celé centrum. Většina z nich je ale zavřená, protože se je ani nepodařilo pronajmout. Cena za den činila tři až čtyři tisíce korun, což řadu obchodníků odradilo. Denní tržby jsou navíc vzhledem k nízké návštěvnosti minimální.   

Z Liberce odjeli policisté ze severní a jižní Moravy a ze západních Čech. Město opustila i část policistů ze severních Čech. Severočeští policisté by se do Liberce vrátili, pokud by se návštěvnost nenadále zvýšila a ve městě by nastaly velké problémy. „Nic ale zatím nenasvědčuje tomu, že by na mistrovství v příštích dnech dorazilo více diváků než minulý týden,“ upozornila mluvčí severočeské policie Jana Matonohová.  

MS v Liberci trápí nedostatek návštěvníků
Zdroj: ČT24
Vydáno pod