Exministr Řebíček své stamiliony vysvětlovat nehodlá

Praha - Exministr dopravy a nyní řadový poslanec Aleš Řebíček (ODS) si koupil v Itálii a Dubaji nemovitosti za 140 milionů korun, což uvedl i v majetkovém přiznání, které podle zákona o střetu zájmů zaslal sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru. Peníze na nákup nemovitostí prý získal mimo jiné z prodeje třetinového podílu své stavební a dopravní firmy Viamont za 217,5 milionu. Celková částka za akcie je pak o 44 milionu vyšší. Podezření vyvolává nejen to, zda měl v době prodeje Viamont takovou cenu, ale i fakt, že se v době Řebíčkova ministrování množství vyhraných státních zakázek zněkolikanásobilo.

V polovině loňského prosince Řebíček zakoupil komplex nemovitostí Monte Argentario v Toskánsku severně od Říma za 126,4 milionu a k tomu byt Marina v Dubaji, který se ale teprve staví. Jako budoucí vlastník bytu již zaplatil přes deset milionů a další tři miliony ještě doplatí.

Otazníky vyvolává financování nákupů - Řebíček v majetkovém přiznání napsal, že loni inkasoval 217,5 milionu korun za prodej akcí, s nejvyšší pravděpodobností Viamontu. Kupcem byl litoměřický podnikatel Miroslav Plíhal, který už v roce 2007 zaplatil Řebíčkovi 44 milionů korun rovněž za koupi akcií. Celkově tedy šlo o obchod za 261,5 milionu korun. Plíhal ve Viamontu působí v dozorčích radách.

Za Řebíčkovy éry Viamont získal zakázky za miliardy

Ačkoli by Řebíček neměl podle svých dřívějších vyjádření mít s Viamontem žádné vazby, po prodeji akcií ještě pronajímá za 90 tisíc ročně Viamontu pozemky. Pochybnosti o jeho angažovanosti ve firmě vzbuzuje i to, že se během doby Řebíčkova ministrování Viamont vyhoupl mezi přední české stavební firmy, navíc s velkým podílem státních zakázek.

Podle MF Dnes dostal Viamont od ledna 2005 do srpna 2006 veřejné zakázky za 558 milionů korun. V období od září 2006, kdy nastoupil Řebíček do funkce, do května 2008 to bylo už 3,5 miliardy. Od května 2008 do konce loňského roku firma vysoutěžila veřejné zakázky dokonce za 6,9 miliardy korun.

Veřejné zakázky pro Viamont

Leden 200 - srpen 2006:        558 milionů

Září 2006 - květen 2008:       3,5 miliardy

Květen 2008 - leden 2009:     6,9 miliardy

Řebíček vždy tvrdil, že na přidělování zakázek neměl jako ministr žádný vliv. Bližší informace nechce prozradit ani o svém daňovém přiznání, o akciích zase nemůže mluvit, neboť prý nemá souhlas kupujícího. Odpověd tak může přinést alespoň další fungování Viamontu, nyní už bez Řebíčkova požehnání.

Vydáno pod