Transparency Intenational volá po osvětlení kauzy Bašný

Praha - Česká pobočka organizace Transparency International (TIC) je znepokojena současnou situací na státních zastupitelstvích, která prý vážně ohrožuje možnost odhalovat korupci a finanční kriminalitu. Václav Láska z TIC dnes uvedl, že státní zástupci likvidují opozici ve svých řadách. Reagoval tak na odvolání Adama Bašného z pozice šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Láska uvedl, že bez zákroku proti takovému jednání může vývoj sklouznout k tomu, že žalobci začnou pronásledovat své kritiky a odpůrce i mimo zastupitelství. Podle něj by se „hluboká krize“ na státních zastupitelstvích měla řešit především personální obměnou. V souvislosti s odvoláním Bašného uvažovala TIC o tom, že vyzve k odstoupení nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Nakonec od tohoto úmyslu upustila. Výzvy k rezignaci jsou v Česku podle organizace zprofanované a k ničemu nevedou. Případné odvolání Vesecké je věcí vlády, dodala TIC a zároveň kabinet vybídla k nápravě stavu na zastupitelstvích.

David Ondáčka (TIC):

„Milá vládo, milé ministerstvo spravedlnosti, zjednejte nápravu uvnitř státního zastupitelství.“

Organizace přivítala záměr ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) prověřit okolnosti Bašného odvolání z funkce generální inspekcí ministerstva. Pospíšila důrazně vyzývá, aby napravil pochybení, která případně zjistí.

Bašný již dříve řekl, že za jeho odvoláním z vedoucí funkce stojí jeho loňská kritika způsobu vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). S kritikou vystoupil právě na konferenci TIC. Nadřízení žalobci personální změnu vysvětlili především jeho opakovaným manažerským selháním, které však Bašný odmítá.