Pospíšil chce návrat Bašného do funkce, jeho nadřízeného odvolal

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce, aby se Adam Bašný vrátil do funkce šéfa libereckého krajského státního zastupitelství. Toho minulý čtvrtek odvolal jeho nadřízený, ústecký krajský zástupce Jiří Křivanec, údajně kvůli manažerským pochybením. Podle Pospíšila jsou důvody Bašného odvolání neadekvátní a Bašný plní své povinnosti svědomitě. Ministr proto odvolal Křivance. Ve funkci končí ve středu.

„Podle mých informací jsou argumenty o pochybení v oblasti dohledu ve vztahu k panu Bašnému liché,“ prohlásil ministr. Pospíšil se tedy jasně postavil na stranu sporu, který spolu Křivanec a Bašný vedli. První odvolal druhého údajně kvůli manažerským pochybením a komentování kauz, které mu nepříslušely. Bašný ale tvrdil, že pravý důvod jeho odvolání je jiný - a to ten, že na semináři pořádaném Transparency International kritizoval průběh vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka, což mu prý i jeho nadřízený sdělil.

Ministerstvo proto jednalo s Křivancem o dvou možných řešeních situace. Ústecký krajský státní zástupce mohl povolat Bašného zpět do funkce nebo sám odejít. Na první variantu odmítl Křivanec přistoupit. Ve své funkci proto skončí ve středu.

Pospíšil už dříve požadoval po Křivancovi odůvodnění, proč Bašného odvolal. To sice ministr dostal, žádal ale jeho doplnění. Pak se rozhodl poslat na sever Čech generální inspekci, která měla důvody odvolání prošetřit. Ta zjistila, že to, co měl Bašný na starosti, plnil řádně. Křivancem vytýkaná manažerská pochybení jsou podle ministra v kompetenci Křivancova náměstka. Proto tedy končí ve funkci Křivanec, a naopak Bašný, který je teď řadovým státním zástupcem, by se měl na svůj post šéfa libereckých krajských zástupců vrátit.

Celou kauzou byla znepokojena i česká pobočka organizace Transparency International (TIC). Podle ní je díky současné situaci na státních zastupitelstvích ohroženo odhalování korupce a finanční kriminality. Václav Láska z TIC dnes uvedl, že státní zástupci likvidují opozici ve svých řadách.

Ministr Pospíšil teď požádá vrchní státní zastupitelství, aby na uvolněné místo navrhlo nástupce, který nabídne „odpovídající a transparentní“ řešení celé kauzy - aby byly odstraněny pochyby, proč byl Bašný odvolán.

Soudní líčení
Zdroj: ČT24
Vydáno pod