Obyvatelé Zásmuk mají kvůli objížďce domy od bláta

Kolín - Kvůli opravě silnice v Zásmukách na Kolínsku se od loňského září jezdí po objížďce, která je ale také v havarijním stavu. Obyvatelé ve Sladkovského ulici v Zásmukách si stěžují na zhoršené podmínky bydlení. Kvůli nejasnostem ve výběrovém řízení dostaly město i Ředitelství silnic a dálnic pokuty od antimonopolního úřadu.

Jedna díra ve vozovce střídá druhou. Rozbředlý sníh a bláto cákají na fasády domů kolem objížďky. „Z těch výmolů lítá kamení, které tluče až do oken,“ stěžuje si jeden z obyvatel ulice. Podle místostarostky Zásmuk může za havarijní stav vozovky to, že po ní teď jezdí vozidla těžší než 7,5 tuny.

Opravu silnice má na starosti Ředitelství silnic a dálnic. Kvůli mrazivému a deštivému počasí se do ní ale zatím nepustilo. Navíc teď od antimonopolního úřadu dostalo pokutu 160 000 korun. Dalšími 40 000 potrestal úřad i město. V první etapě stavby silničního průtahu totiž obě instituce porušily zákon o veřejných zakázkách. „Zakázku rozdělili na dvě části. Tímto způsobem vlastně docílili toho, že nevyužili odpovídající druh zadávacího řízení a neoslovili neomezený počet dodavatelů,“ vysvětluje místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Město přitom nechalo výběrová řízení záměrně na Ředitelství silnic a dálnic. „Protože jsme předpokládali, že to bude provedeno kvalitně, lidmi, kteří problematiku znají, a rozpočet města se tak méně zatíží,“ říká místostarostka Zásmuk Jindřiška Václavů (NEZ). Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové se jedná o akci, kterou smluvně řešilo bývalé vedení Ředitelství silnic a dálnic, ze kterého už nikdo v současné době na ŘSD nepůsobí.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu zatím není pravomocné. Ředitelství silnic a dálnic i město se můžou proti němu odvolat.