Lyžování v Krušných horách omezila sněhová kalamita

Karlovy Vary - Při včerejší sněhové vánici musely Ústecký a Karlovarský kraj uzavřít silnici mezi Božím Darem a Vejprty. Nikdo se nemohl dostat do lyžařských areálů. Počasí se pak sice umoudřilo, jenže sjezdovky už zůstaly bez lyžařů.

Prudké změny počasí jsou pro Krušné hory typické. Kalamitní stav vyhlásily krajské úřady včera. Cesta byla zavřena ještě dnes během celého dopoledne. Dokud frézy a šipky neprorazily až dvoumetrové sněhové bariéry.

Pro nejnavštěvovanější sjezdovky na Klínovci a na Neklidu znamenala uzávěra dva dny téměř bez návštěvníků. Přitom když se vítr uklidnil, už od včerejšího podvečera, bylo možné normálně lyžovat. „V areálu se pohybovali jen lidi, kteří tady bezprostředně bydlí, kteří zaplní 10 % kapacity areálu,“ říká Martin Píša ze Ski Areálu Klínovec sever.

Objektivní potřebu uzavřít během vánice některé cesty tady málokdo zpochybňuje. Místní si ale stěžují, že téměř hrůzostrašné zprávy z hor odrazují návštěvníky i v době, kdy se tady už nic neděje, podmínky pro lyžování jsou ideální a cesty sjízdné.

Provozovatelé areálu na Klínovci a na Neklidu doufají, že se počasí uklidní alespoň do příštího týdne, kdy tady na Karlovarsku začínají jarní prázdniny.