Uvnitř ODS se rozhořel spor kvůli eurokandidátce

Praha - Některé krajské organizace ODS ostře kritizují sestavování kandidátky pro volby do Evropského parlamentu (EP). Některým členům ODS vadí zejména pořadí kandidátů. Především se ohrazují proti zařazení bývalého moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského na druhé místo, což prý porušuje stanovy ODS. Stranické vedení však nevidí v sestavě kandidátky problém.

„Já bych velmi rád, aby kandidátka odrážela stanovy ODS, abychom mezi sebou hráli prostě rovnou hru,“ uvedl pro ČT předseda místního sdružení ODS v Chlebech René Franěk s tím, že Tošenovský předběhl i v primárkách zvolené kandidáty. Sám Tošenovský podle Fraňka sněmy neprošel. „Výkonná rada výraznou většinou ten návrh schválila. Já myslím, že z hlediska procedurálního se tomu nedá vůbec nic vytknout,“ reagoval na stížnost lídr kandidátky Jan Zahradil. Podle samotného Tošenovského není vůbec podstatné pořadí, ale úspěch ODS v červnových volbách.

Ke kritice se přidala také nymburská stranická organizace. Zatímco ve středních Čechách zvítězil Hynek Fajmon nad Milanem Cabrnochem, na konečné kandidátce má Cabrnoch číslo 4, kdežto Fajmon až 8. Franěk případ Tošenovského a Cabrnocha považuje za protežování a odměnu za to, že se dobrovolně vzdali kandidatury na místopředsedu ODS. Požaduje sestavení nové kandidátky.

Europoslanec Zahradil již nepovažuje změny za reálné. „Já si myslím, že to není možné. To bychom museli celou tu kandidátku znova otevřít, začít ji znova sestavovat. K tomu podle mě ve výkonné radě není chuť ani vůle,“ uvedl Zahradil.

Kandidát ODS do Evropského parlamentu Evžen Tošenovský
Zdroj: ČT24