Ředitelé středních škol nevědí, jak řešit odvolání neúspěšných žáků

Praha - Ředitelé středních škol upozorňují, že staronová možnost žáků podat si přihlášku na více středních škol s sebou namísto ulehčení přináší nové komplikace. Poslanci totiž novelizací příslušného školského zákona vypustili přijímací řízení z režimu správního řádu. Ten ale přesně specifikoval postup, jakým má vedení školy postupovat v případě, pokud se neúspěšný zájemce o studium na střední škole odvolá.

„Podle mého názoru se novela školského zákona stala legislativním zmetkem,“ kritizovala normu ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová.

Ředitelé škol totiž podle ní nyní nemají jasno v tom, jakým způsobem odvolání řešit: podle novely správní řád dodržovat nemusí, nový předpis určující postup, lhůty a termíny jim však ministerstvo školství nedodalo. „Představte si, že jste rodič, a máte první nepřijaté dítě pod čarou a nemůžete podat odvolání, protože ředitel nepostupuje podle správního řádu,“ dodala Schejbalová.

Ministerstvo školství proto ředitelům radí, aby správní řád u přijímacího řízení raději nadále dodržovali. „Je to pro školy jediná právní jistota, protože musejí být zajištěna práva občana, jako je v tomto případě odvolání se proti rozhodnutí, o kterém mám pochybnosti,“ řekl náměstek ministra školství Jiří Kitzberger.

Přesto ministerstvo školství chystá další novelu školského zákona, která má nepřesnosti napravit. V platnost by měla vstoupit od září 2010.