Rath vyhrožuje ředitelům pojišťoven

Praha - Středočeský hejtman David Rath adresoval výhrůžku ředitelům zdravotních pojišťoven. Pokud středočeské nemocnice obdrží od pojišťoven pokuty za nevybírání poplatků, nechá je v případě vítězství ČSSD ve sněmovních volbách odvolat. Informují o tom Hospodářské noviny. Stínový ministr zdravotnictví slíbil, že po vítězných volbách bude se šéfy pojišťoven zacházet jako s lidmi, kteří sympatizují s ODS. Sám pak požaduje v těchto pozicích nadstranické ředitele. Šéfové pojišťoven ale zůstávají nad výhrůžkami klidní, legálnost vybírání poplatků hodlají nadále kontrolovat.

Rath je vzhledem k volebním preferencím ČSSD v současnosti nejpravděpodobnějším budoucím ministrem zdravotnictví. „Když nás pojišťovny začnou na příkaz ministerstva zdravotnictví za darování poplatků našim občanům šikanovat, tak jejich ředitele přestanu považovat za apolitické správce pojišťoven,“ prohlásil pro Hospodářské noviny Rath. Podle něj bude po volbách s šéfy pojišťoven zacházeno jako s lidmi, kteří se zapojili do politického souboje na straně ODS a na jejich místa nastoupí „nadstraničtí“ ředitelé.

Deník upozorňuje, že vzhledem ke svému vlivu ve správních radách pojišťoven může ministr zdravotnictví vyměnit například vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV). „Já se pořád domnívám, že jsme v České republice nezašli tak daleko, že by se vyhazovali ředitelé zdravotních pojišťoven za to, co jim zákon ukládá,“ podotkl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) vnímá Rathovy výroky jako provokaci a zastrašování, což prý je jeho styl.
 

Šéfové největších pojišťoven se Rathovy hrozby nelekají a budou nemocnice kontrolovat dál. „Pokud zjistíme, že nemocnice porušují zákon, tak pokutu udělíme,“ reagoval ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček. Mluvčí ředitele VZP Pavla Horáka sdělila, že pojišťovna zahájila správní řízení s 5 nemocnicemi ve Středočeském kraji, protože její kontroloři zjistili chyby při vybírání poplatků. „Pokud zjistíme, že byl porušen zákon, tak pokutu přesně podle zákona udělíme,“ řekla mluvčí Anna Veverková.

Přemysl Sobotka vidí v Rathových výrocích komunistickou rétoriku 50. let

„Výroky pana Ratha připomínají rétoriku Klementa Gottwalda a komunistické 'kdo nejde s námi, jde proti nám a musí být zlikvidován',“ prohlásil předseda Senátu Sobotka. Podle něj je příznačné, že si Rath k tomu vybral právě dnešek, na kdy připadá výročí komunistického puče v někdejším Československu.

„Pokud dnes někdo vyhrožuje někomu jinému, že bude-li se chovat podle zákona, tak že bude postižen, tak si myslím, že to už je za hranicí,“ domnívá se lidovecký předseda Jiří Čunek. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek to ale vidí jinak, pokud se prý ředitelé pojišťoven budou chovat politicky a budou stát na straně současné vládní koalice, tak musí počítat s výměnou.

Pavel Horák
Zdroj: ČT24