Veterináři utratili hejno hus nakažené ptačí chřipkou

Hodonín - Likvidace hus z velkochovu Rybářství Hodonín, ve kterém byl objeven virus ptačí chřipky, dnes trvala až do večerních hodin. Chov má kolem 3 000 hus a 350 kachen, jde ale o podstatně méně nebezpečný typ viru H7, a proto komise zatím rozhodla utratit jen jedno hejno. Veterináři tak pomocí speciální hasičské techniky zatím utratili zhruba 680 hus. O osudu zbývající drůbeže rozhodnou kontrolní testy, jejichž výsledek by měl být znám ještě dnes v noci. Veterináři jsou přesvědčeni, že likvidací nakaženého hejna se podaří problém zcela vyřešit. Hygienici zároveň uklidňují, že přenos na člověka nehrozí.

Utracení hejna probíhalo od třetí hodiny odpolední a zabralo několik hodin. „Bude probíhat v atmosféře oxidu uhličitého - ve speciálních kontejnerech, které budou přesunuty do asanačního podniku,“ uvedl ředitel jihomoravské Krajské veterinární správy Jaroslav Salava s tím, že jde o nejhumánnější možný způsob. Na likvidaci drůbeže byla povolána speciální jednotka hasičů z Hlučína na Opavsku, která disponuje jeřábem na manipulaci s kontejnery na zvířecí ostatky. Kvůli dovážení vody pro dekontaminační techniku přijela i téměř celá hodonínská jednotka. Většina hasičů zůstane na místě do čtvrtka. V případě pozitivních výsledků na ptačí chřipku u zbývajících hejn by likvidace drůbeže pokračovala.

„Tato opatření potrvají několik týdnů. Po utracení hus musí chovatel vyklidit a vydezinfikovat objekty, zlikvidovat podestýlku a odstranit povrch na části břehů nádrže. Až tohle všechno skončí, začne běžet třítýdenní lhůta, na jejímž konci provedeme další kontroly,“ řekl Salava. Kolem ohniska nákazy bylo vytvořeno kilometrové ochranné pásmo s veterinárními opatřeními, ve kterém platí omezení volného pohybu osob a přesunu drůbeže.

Rybářství Hodonín se bojí propouštění

Podle majitele podniku Oldřicha Pechy se ztráty vyšplhají přes milion
korun. „Hodnota jedné chovné husy je kolem 2 000 korun. Vajíčka husy snáší až pět let a v našem případě jde o mladé kusy,“ řekl Pecha. Likvidací 680 kusů by tak podnik přišel o 1 360 000 korun. Pokud by byly kontrolní testy u zbytku drůbeže pozitivní na ptačí chřipku, hrozí podle něj zrušení celého chovu. „Pakliže to zůstane u likvidace jen toho jednoho hejna, k žádnému propouštění nedojde. Pakliže bychom museli zrušit všechna hejna, propustíme asi 15 lidí,“ oznámil Alois Kopečný, jednatel Rybářství Hodonín.

Pecha dnes ale přiznal, že uvažuje o ukončení chovu i v případě, že se u dalších hejn nákaza neprokáže. Husy se nakazily od volně žijících ptáků a neexistuje žádný způsob, jak se podle něj proti této hrozbě do budoucna bránit. Epizootolog jihomoravské veterinární správy Ivan Přikryl ale uvedl, že chovatel může u ministerstva zemědělství požadovat náhradu veškerých ztrát a nákladů na likvidaci zvířat i dezinfekci areálu. Chov husí je velmi náročný a podnik je jeden z mála v zemi. V Hodoníně má více než čtyřicetiletou tradici. Ročně podnik vyprodukuje na 50 000 housat, které prodává malochovatelům.

U chovných ptáků v regionu se virus H5N1 dosud neobjevil

Ptačí chřipku objevili veterináři při pravidelných kontrolách chovu u devíti hus ve voliérovém chovu na Písečenském rybníku u Hodonína. Nejde však o rizikový typ H5N1, ale o mnohem méně nebezpečný kmen H7. Nákaza se do chovu dostala pravděpodobně od volně žijícího ptactva, které se v lokalitě hojně vyskytuje. Ptačí chřipka byla u volně žijících ptáků na jihu Moravy zjištěna zatím jen jednou. Mrtvou labuť nalezli veterináři v červnu 2007 nedaleko Lednice na Břeclavsku. U chovných ptáků se dosud ptačí chřipka v regionu neobjevila.