Karlovy Vary uvažují kvůli blokaci majetku o trestním oznámení

Karlovy Vary - Lázeňské město se už několik dní snaží zvrátit zablokování svého majetku, které nařídil soud kvůli rok a půl starému sporu o podání informací ze stavebního úřadu. Právníci magistrátu nyní připravují odvetné kroky. Primátor Werner Hauptmann (ODS) dnes navíc oznámil, že nevylučuje ani trestní oznámení nebo žalobu za poškozování města. Podle něho je blokace veškerého majetku zcela neadekvátní.

Spor se vede o informace, které v červenci 2007 požadoval po městě Tomáš Pecina. Muž zastupuje pražské občanské sdružení Iuridicum Remedium, které se postavilo za rodinu Kolečkových. Manželé žili kvůli rekonstrukci nájemního domu v neúnosných podmínkách. Majitel domu v létě 2005 odkryl v bytě střechu a zboural koupelnu a záchod. Kolečkovi se museli odstěhovat do ubytovny. Pecina chtěl proto po úřadu vědět, kdo je v konkrétním případě stavebníkem, jestli stavební úřad stavbu kontroloval a jaká porušení předpisů zjistil. Informace ale údajně ani po opakovaných žádostech nedostal.

Primátor chce prosadit novelizaci exekučního zákona

Náměstek primátora Tomáš Hybner. :

„Chceme dostat případ před soud, protože u nás nemá zatím obdoby.“

„Podklady dostal, a předali jsme je nyní už po několikáté. Proto požadujeme, aby soud blokaci zrušil. Postup vůči městu lze považovat za šikanu,“ reagoval Hauptmann. Ve značně nepřehledném případu, kdy se názory všech zúčastněných stran rozcházejí, je podle Hauptmanna jasné pouze to, že stavební úřad magistrátu neposlal včas podklady na krajský úřad. Primátor konstatoval, že je sice kraj obdržel, ale poté žádal další upřesnění. „Jeho požadavky nebyly jasné, a proto chtěl stavební úřad vysvětlení. Mezitím ale uplynula stanovená lhůta a došlo na zablokování majetku,“ dodal.

Hauptmann nevyloučil, že se mohl pochybení dopustit i krajský úřad. Přesto bude jednat s hejtmanem Josefem Novotným (ČSSD) o vyvinutí tlaku na zákonodárné instituce, aby prosadily novelizaci exekučního zákona. Považuje za nesmyslné, aby v tak nejasném sporu, kdy navíc město ani nedluží, došlo na zablokování majetku.