Lidovci chtějí snížit počet poslanců na 199

Praha - Lidovci navrhnou sněmovně při projednávání návrhu novely ústavy, která by umožnila přímou volbu prezidenta, změnit počet poslanců z nynějších 200 na 199. Expertní jednání KDU-ČSL se dnes také shodlo na tom, že vládní návrh změny volebního systému se pohybuje na hraně ústavnosti. Podle lidovců by totiž mohl ve vyhrocené situaci znamenat i desetiprocentní bonus pro vítěze, což v přepočtu na mandáty čítá 20 křesel. Výsledky jednání dnes představil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Podle lidoveckých představ je potřeba diskutovat o skutečně spravedlivém volebním systému, který by v rámci koaliční dohody vyjadřoval skutečně uzavřené dohody. „Chceme, aby bonus pro vítěze byl v počtu do tří mandátů. Pokud má být dodržen princip spravedlivého a rovného vážení mandátů, nemůže to být počet vyšší,“ uvedl nedávno šéf lidoveckého sněmovního klubu Pavel Severa. O postoji lidovců k vládnímu návrhu, který před dvěma týdny kabinet schválil bez jejich souhlasu, bude vedení koalice jednat příští týden.

Ve sněmovně ale budou pro svůj plán těžko shánět spojence, podle zelených nemá šanci získat potřebnou podporu. Konec současného systému, který je znevýhodňuje, ale chtějí zelení za každou cenu. A také komunisté volají po změně. Vlastní návrh na změnu volebních pravidel mají i sociální demokraté. Větší rovnost hlasů má zaručit jiné rozdělení země - na zhruba 18 stejně velkých volebních obvodů, zatím ho ale předkládat nechtějí. „Když se nedokážou dohodnout ani na jedné věci v rámci koalice, tak by bylo nejlepší, kdyby zůstal zachován ten dosavadní volební zákon,“ myslí si předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Vláda se přiklonila k tzv. řeckému systému hlasování, který v prvním skrutiniu rozděluje mandáty v krajích, srovnatelných podle počtu obyvatel. Ve druhém se pak rozdělují neobsazené mandáty, které připadnou vítězi voleb. Tento bonus podle propočtů vlády obvykle dosahuje přibližně desítky mandátů. „Osobně se nedomnívám, že je řecká varianta v rozporu s českou ústavou, ale pouze ústavní soud může toto autoritativně říci. Takže já toto prezentuji jako soukromý názor, pokud to prezentuje například KDU-ČSL, je to také pouze její soukromý názor,“ říká k tomu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Politolog Tomáš Lebeda říká, že vládní změna jde proti poměrnému systému 

Příliš vysoký bonus pro vítěze plyne z vládou podporované metody i podle politologa Tomáše Lebedy. Ten nedávno uvedl, že pak už nejde o poměrný volební systém. K tomu se podle něj pojí riziko nesouladu s ústavou. Tato takzvaná Hagenbach-Bischoffova metoda většinou podle vlády produkuje „plovoucí bonus“ okolo deseti neobsazených mandátů, které by připadly vítězi.

Lebeda s tím ale nesouhlasí: „Bonus může být a pravděpodobně také bude větší než deset mandátů. V takovém případě se již podle v současné politologii respektovaného názoru nejedná o poměrný volební systém, protože bude tímto způsobem rozděleno více než pět procent mandátů.“ Také podle dalšího politologa Pavla Šaradína odpovídá principu úměrnosti maximálně deset mandátů. Mohl by se také určit minimální počet mandátů, které se budou rozdělovat.

Za další závažný problém považuje Lebeda vytvoření osmi sdružených krajů, s čímž řecká varianta také počítá. Ty by v rámci voleb zahrnovaly dva až tři kraje katastrální, do nichž by se přidělovaly mandáty podle výsledků sdruženého kraje. Politolog namítá, že tento jev může vést k nárůstu vnitrostranických bojů uvnitř sdružených krajů.

Volby v USA
Zdroj: ČT24