Soukromý investor se nebude podílet na výstavbě křižovatky ke svému areálu

Pardubice - Výstavbu kruhové křižovatky v ulici S. K. Neumanna v Pardubicích bude hradit místní radnice i přesto, že má sloužit k připojení areálu, kde soukromá společnost plánuje vystavět obytnou a obchodní zónu. V podobných případech se totiž soukromé subjekty na financování podílejí.

Soukromá společnost Pražská správa nemovitostí, vlastní některé pozemky a budovy v blízkosti křižovatky. Vyrůst tam mají i obytné domy a obchody. Na výstavbě křižovatky má tedy tato soukromá společnost minimálně stejný zájem, jako město. Přesto výstavbu křižovatky uhradí pouze radnice. „Prioritně je to propojení na jihovýchodní obchvat, ale samozřejmě stejnou prioritu má i napojení celého obchodního a obytného areálu,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa.

Celková investice ze strany města je necelých 15 milionů korun. Původní rozpočet města na rok 2008 s financováním křižovatky ale nepočítal. Částka tam byla zahrnuta až dodatečně, při úpravě rozpočtu a také se neprojednávala jako samostatná investice.

Vedení pardubické radnice financování kruhové křižovatky nepovažuje za nic nezvyklého. „V době kdy se připravovala křižovatka do realizace i v projektové dokumentaci, tak jsme znali pouze vlastníka pozemku a případné investory jsme neznali,“ říká radní Pardubic Alexandr Krejčíř (ODS).

Ředitel pardubické pobočky společnosti Pražská správa nemovitostí Ondřej Heřman se České televizi k této záležitosti odmítl vyjádřit.