Bursík hledá spojence v boji proti kácení stromů, sází na Paroubka

Praha - Ministr životního prostředí Martin Bursík bojuje proti kácení stromů kolem silnic, podle něj často bezdůvodnému. Na pomoc vyzývá sociální demokraty, kteří stojí v čele krajů. Kraje totiž spravují velkou část silniční sítě. Za poslední dobu totiž vzrostl počet žádostí o kácení - hlavně kvůli nedávné tragédii, kdy ve Zlíně spadl strom na zastávku MHD a usmrtil dva malé chlapce. Bursík se proto chce dohodnout se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek už se nechal slyšet, že kraje s žádným drastickým opatřením nepočítají. V poslanecké sněmovně teď navíc ve druhém čtení leží novela o ochraně přírody a krajiny, která bezdůvodné plošné kácení stromů zakazuje.

Na jedné straně stojí ministerstvo životního prostředí a ochránci přírody, na druhé obce, policie a silničáři. Ti první chtějí stromy zachovat, druzí dávají přednost kácení - hlavně kvůli bezpečnosti na silnicích.

Inspekce životního prostředí už obdržela přibližná čísla od správy silnic, ještě letos má padnout asi devět tisíc stromů. Proti tomu se ale bouří právě Martin Bursík: „Jestliže dochází ke změně stanoviska a nadřazování hypotetických zájmů silničního provozu nad hodnotu stromů a alejí, tak to je vážná věc,“ uvedl. Ministr se odvolal na dopis, který podepsal ještě s tehdejším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Společně jím vyzvali jak Ředitelství silnic a dálnic, tak krajské úřady, aby upustily od kácení. Zdůraznili v něm, že stromy tvoří typický charakter české krajiny.

Silniční zákon a zákon o ochraně přírody podle Bursíka počítají se situací, že některé stromy ohrožují bezpečnost provozu například tím, že zasahují do silnice. Důvod ke kácení ministr připouští pouze v případech, kdy je strom ve špatném stavu a mohl by ohrozit dopravu. Nic ale neopravňuje k plošnému kácení, které je v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, zdůraznil.

Ve Středočeském kraji má padnout skoro 2 000 stromů

Ministr je ale odhodlán zamezit rozsáhlému kácení stromů ještě v této sezoně. K jednání prý vyzve Ředitelství silnic a dálnic a ministra dopravy Petra Bendla. Očekává, že bude dohodu se svým předchůdcem Řebíčkem ctít. Bendla číslo o počtu stromů překvapilo. „My budeme chtít pořádné zdůvodnění, jestli je to nutné,“ uvedl.

Nejvíc se má podle informací České inspekce životního prostředí kácet ve Středočeském kraji, kde má padnout 1 931 vzrostlých stromů, 1 241 stromů má padnout na Plzeňsku, v Jihomoravském kraji 1 499. Inspekce má ale informace jen ze dvou třetin regionů, takže by se celkový počet stromů určených ke kácení mohl vyšplhat až na 12 tisíc.