Podle expertů neměl ministr Pospíšil právo odvolat Křivance

Praha - Podle některých právníků a expertů na správní právo neměl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) právo odvolat ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance. Pospíšil Křivance odvolal, protože nesouhlasil s jeho postupem v případu sesazení šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství (KSZ) v Ústí nad Labem Adama Bašného z funkce.

Důvodem sesazení Bašného bylo jeho domnělé opakované manažerské selhání a kritika způsobu vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Podle Pospíšila ale Bašný manažersky nepochybil, a protože Křivanec odmítl Bašného povolat znovu do funkce, ministr ho odvolal.

Podle právníků má ministr možnost odvolat státního zástupce pouze v případě, že selže jako manažer, například když neúčelně zachází se státními penězi nebo je zpronevěří. Podle prezidentky unie státních zástupců Lenky Bradáčové měl mít Pospíšil k odvolání Křivance ještě návrh od jeho přímého nadřízeného.

„Pokud tam nebyl návrh na odvolání ani od vrchního ani od nejvyššího státního zástupce, tak ministr Pospíšil pochybil,“ řekl právník Roman Bělohlavý. Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva Akademie věd uvedl, že podle základního principu by do těchto záležitostí ministr zasahovat neměl.

Odvolání Křivance kritizuje také pražský vrchní zástupce Vlastimil Rampula. Pospíšilovo rozhodnutí označil za velice nebezpečné v tom, že ministerstvo začíná zasahovat do vnitřního chodu státního zastupitelství.

Konečné rozhodnutí v případě Křivancova odvolání přitom bude právě na Rampulovi. Ten má najít nového šéfa ústeckého KSZ, od kterého Pospíšil čeká, že vrátí Bašného do jeho pozice, případně do jiné adekvátní funkce. „Nenechám si do toho od nikoho mluvit. Bude to výlučně moje rozhodnutí,“ řekl deníku Rampula. Ten však předtím odvolání Bašného podpořil.

Rampula zřejmě napsal dopis, který odvolání Bašného inicioval. V dokumentu vrchní státní zástupce označuje Bašného vyjádření ke kauze Čunek za nepřípustné. Stejně se zmiňuje i o názorech prezentovaných náměstkyní ústeckého krajského žalobce Lenkou Bradáčovou, která prý měla být odvolána s Bašným. Její nadřízený Křivanec ji však ve funkci ponechal. Bradáčová se k tomu odmítla vyjádřit.