Volební tým podal trestní oznámení na senátora Dienstbiera

Praha - Lidé, kteří vloni na podzim zajišťovali volební kampaň Jiřího Dienstbiera, podali na senátora trestní oznámení pro podvod. Tvrdí, že z nich senátor vylákal 155 000 korun. Trestní oznámení podala k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 2 strana Liberálové.cz. Ta navázala na činnosti zaniknuvšího uskupení LiRA, jehož členové se na Dienstbierově kampani podíleli. Senátor ale obvinění naprosto odmítá. Smlouvu o zajištění kampaně podle něj porušila druhá strana. Zvažuje podat trestní oznámení pro křivé obvinění.

Dienstbier ve volbách úspěšně kandidoval za sociální demokracii, jejím členem ale není. Jeho kampaň zajišťovala skupina liberálů z mimoparlamentní strany LiRA, tvrdí Weiss. Podle Dienstbiera ale hráli lidé z LiRA v kampani jen okrajovou roli a manažerkou byla jeho žena Jiřina.

Z písemné smlouvy, uzavřené mezi oběma stranami, vyplývá, že se LiRA zavázala vložit do kampaně nejméně 100 000 korun, sám kandidát měl přidat 50 000 korun. Na základě toho slíbil Dienstbier liberálům další spolupráci, po celou dobu výkonu mandátu mu měli zajišťovat zázemí, včetně senátorské kanceláře. Tu mu ale nakonec podle liberálů zřídila ČSSD. Tím prý senátor smlouvu porušil.

Podle trestního oznámení nakonec představovala výše vkladu strany LiRA 155 000 korun. „Fakticky se tak dělo tím způsobem, že poškozený za podezřelého hradil náklady volebních inzerátů v médiích, náklady mediálního monitoringu či náklady na pořádání předvolebních akcí podezřelého,“ uvádí v něm strana.

Dienstbier za vším vidí snahu o zviditelnění

Dienstbier potvrdil, že spolupráci ve volební kampani s liberály podepsal.
Podle něj ale nejednali v souladu se smlouvou, protože na účet nevložili
100 000 korun a ostatní výdaje činili podle vlastního uvážení bez předchozí dohody. Členům volebního týmu prý nabídl odstoupení od smlouvy a finanční náhradu ve výši 150 000 korun a úhradu nákladů za benzin; 50 000 již prý také zaplatil. „Jejich finančním příspěvkem bylo zakoupení několika lístků do kladenského divadla, na koncert a možná na hokej,“ uvedl Dienstbier. Podání trestního oznámení považuje za pokus o zviditelnění strany Liberálové.cz v kampani do Evropského parlamentu.

Liberálové Dienstbiera podezřívají, že mu od počátku šlo jen o získaní finančních prostředků. „Existuje důvodné podezření, že podezřelý již od počátku jednal toliko s úmyslem získat, resp. vylákat ze strany poškozeného finanční prostředky na svoji kampaň,“ uvádí se v trestním oznámení.