Další husy ptačí chřipka nezasáhla, vybíjet se nemusí

Hodonín - U zbývajících tří hejn drůbeže ve velkochovu Rybářství Hodonín testy ptačí chřipku neprokázaly. Ve středu sice muselo být kvůli nákaze nebezpečným virem vybito 679 hus, nyní už podniku likvidace dalších zhruba 2600 zvířat nehrozí. Krajská veterinární správa dnes také z místa odvolala více než padesátku zasahujících hasičů z Brna a Hlučína na Opavsku. Škoda, která při vybití hus firmě vznikla, přesáhla dva miliony korun.

„Chovatel nyní může zahájit asanaci areálu. Čím rychleji to stihne, tím dříve začne běžet jednadvacetidenní lhůta, po níž můžeme odhlásit ohnisko nákazy,“ řekl epizootolog Ivan Přikryl.

Negativní výsledky testů a odjezd hasičů nijak neovlivní plánovanou návštěvu jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). Do areálu firmy přijede v rámci své návštěvy Hodonínska dnes před desátou hodinou dopoledne. Na místě se přesvědčí o postupu prací a bude s veterináři hovořit o dalších potřebných krocích, které je třeba zařídit. Hašek má dnes v plánu navštívit také krajské nemocnice v Hodoníně a Kyjově.

Chřipka stála firmu přes dva miliony 

Rybářství Hodonín vyčíslilo škodu, která mu vznikla vybitím hus, na dva až dva a půl milionu korun. Do ztrát započítalo udušená zvířata, znehodnocené krmivo a asi 6000 zlikvidovaných vajec. Další zhruba 1,2 milionu korun bude firmu stát nákup nových chovných housat. Náhradu způsobených škod i dalších nákladů na asanaci areálu bude firma požadovat po ministerstvu zemědělství. Bez náhrady škod by se firma podle svých vlastníků neobešla.

Ptačí chřipku objevili veterináři při pravidelných kontrolách chovu u devíti hus na Písečenském rybníku u Hodonína. Nešlo však o rizikový typ H5N1, ale o nízkopatogenní kmen H7, který pro člověka nepředstavuje žádné riziko. Kolem ohniska nákazy bylo vytvořeno kilometrové ochranné pásmo s veterinárními opatřeními, ve kterém platí omezení volného pohybu osob a přesunů drůbeže.