Bývalý zástupce Ištvan oceňuje Pospíšilův postup v kauze Bašný

Praha/Olomouc - Vývoj v kauze státního zástupce Adama Bašného rozděluje českou justici. Zatímco stanovisko jedněch zastupuje pražský vrchní zástupce Vlastimil Rampula, který Bašného výroky o Čunkově kauze označil za nepřípustné a jeho odvolání považuje za oprávněné, jiní státní zástupci vítají následný zásah ministra Pospíšila ve prospěch Bašného. Bývalý vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan, který byl rovněž odvolán v souvislosti s Čunkovou kauzou, považuje Bašného případ za těžko uvěřitelný příběh, v němž prozatím vítězí slušnost.

Kauza podle Ištvana vyvolala odezvu státních zástupců, soudců, médií a všech slušných lidí. „Díky tomu všemu a díky tomu, že se pan doktor Bašný aktivně hájil, dopadla celá záležitost, jak dopadnout musela. Z mého pohledu neporušil žádná zákonná ustanovení o státním zastupitelství, ani žádné své povinnosti,“ uvedl v rozhovoru pro ČT Ivo Ištvan.

Bývalý vrchní státní zástupce Ivo Ištvan:

„Případ doktora Bašného je především dobrou správou nejen pro pana doktora, ale i pro všechny státní zástupce v tom směru, nakolik a jak se mohou vyjadřovat.“

Ištvan upozornil na to, že v případě podezření z pochybení státního zástupce má od kompetentní instituce následovat návrh na kárné řízení. Doktor Bašný sám dokonce o toto řízení žádal. „Pokud vím, tak takto nebylo učiněno,“ uvedl Ištvan s tím, že argumentace odvolání Bašného je tedy nesmyslná.

Bývalý státní zástupce Ivo Ištvan považuje za klíčovou skutečnost, že již nežijeme v totalitní, ale demokratické společnosti, v níž projevení vlastního názoru není tabuizováno. „Státní zástupce má v tomto směru stejná práva jako každý jiný člověk, a pakliže neporuší žádné ustanovení ani povinnost, která mu vyplývá ze zákona o státním zastupitelství, pak není důvodu, proč by nemohl komentovat jakékoli společenské dění,“ osvětlil svá názorová východiska Ištvan.