Rath tvrdil, že rozdá svůj plat. Moc se ale nepředá

Praha - Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) před časem slíbil, že svůj plat hejtmana věnuje na charitu. Zároveň totiž pobírá peníze za svůj poslanecký mandát a šéfování zdravotnickému výboru. Ve skutečnosti však nabídne na dobročinné účely jen deset procent. Novinářům řekl, že žádosti o podporu mu mohou lidé zasílat od začátku března do konce dubna. Vyhodnoceny budou do konce května či začátku června. Stejná akce by se konala na podzim. S informací přišla Mladá fronta Dnes.

Jako hejtman Rath měsíčně pobírá zhruba 60 000 korun čistého. Peníze si ponechává na účtu a dvakrát do roka je chce rozdělovat. Všechno ale rozdat nehodlá: „Určitě to nebude každý můj hejtmanský plat. Já jsem říkal, že dám podstatnou část jednoho z těch příjmů. Přizpůsobím to množství a naléhavosti žádostí. Za pololetí se může jednat o částku 100 000 korun a něco,“ uvedl. Peníze ale rozdávat nebude, půjde o jakési věcné dary, například invalidní vozík nebo počítač pro nadané dítě z chudé rodiny.

O tom, komu peníze rozdá, však nebude rozhodovat sám. Podle Lidových novin mu s tím pomůže jeho poslanecká asistentka a další blízcí spolupracovníci. Objevili se totiž spekulace, že by naděloval jen svým rodinným příslušníkům.

Konečnou sumu, kterou chce rozdat, určí až počet žádostí a velikost finančních požadavků. „Přece nerozdá každého půl roku sto tisíc, když přijdou žádosti jen na dvacet tisíc,“ dodává Rathova mluvčí Berill Mascheková. Nakonec tedy může být darovaná částka relativně malá.

Rath si podle MF Dnes vydělá v poslanecké sněmovně 1 121 208 korun ročně, jako hejtman pak dalších 789 204 korun. Jeho celkový čistý příjem z veřejných funkcí tak činí 1 910 412 korun. Z jeho podnikatelských aktivit je známý jeho podíl ve společnosti Paracelsum, která provozuje soukromou polikliniku na pražském Chodově.

Vydáno pod