Ministr Pospíšil si za Křivancovým odvoláním stojí

Praha / Ústí nad Labem - Ústecké státní zastupitelství povede dočasně po Jiřím Křivancovi, kterého v souvislosti s kauzou Bašný odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), tamní náměstek pro dohled a přezkum Dan Anděl. Včera ho vedoucí funkcí pověřil vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. V tisku se objevily spekulace o tom, zda měl ministr Jiří Pospíšil právo Křivance odvolat. Proti tomu se Pospíšilův resort ostře ohradil. Pospíšilovo rozhodnutí dnes podpořila i Unie státních zástupců (USZ). Personální situaci u žalobců chce s Pospíšilem řešit nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která ho požádala o setkání.

„Já osobně si myslím, že tento krok povede k tomu, že atmosféra ve státním zastupitelství se uvolní a nebude zde napětí, které právě odvolání pana Bašného vyvolalo,“ odůvodnil pro ČT Křivancovo odvolání ministr Jiří Pospíšil.

Dnešní Lidové noviny napsaly, že ministr spravedlnosti neměl právo Jiřího Křivance odvolat. Proti takovému názoru se ale ostře postavilo jak ministerstvo spravedlnosti, tak experti, na které se deník odvolával. Článek vycházel mj. z podkladů Vladimíra Balaše z Ústavu státu a práva Akademie věd (AV ČR), který se ohradil proti zkreslení jím poskytnutých informací. „Ministr v souladu se zákonem a s příslušným ustanovením má právo odvolat státního zástupce, pokud zjistí pochybení při výkonu státní správy,“ konstatoval pro ČT Balaš.

Odvolání Křivance kritizuje například sám pražský vrchní zástupce Vlastimil Rampula. „Nedomnívám se, že postup pana ministra, tak jak využil ustanovení zákona o státních zastupitelstvích, byl v souladu se zákonem,“ prohlásil pro ČT Rampula.

To, že Pospíšil měl právo o odvolání Křivance rozhodnout, konstatovalo už dříve i Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) s tím, že ministrův krok
nebude nijak komentovat. Mluvčí NSZ Renata Malinová dnes uvedla, že nejvyšší státní zástupkyně Vesecká chce s Pospíšilem současnou situaci na státních zastupitelstvích řešit na společné schůzce. „Cílem setkání by mělo být odstranění mylných, eventuálně nepravdivých, informací a hledání společných kroků k řešení personální situace,“ popsala mluvčí.

Právní argument ministerstva spravedlnosti:

Oprávnění ministra odvolat krajského státního zástupce vyplývá ze zákona č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství. Ten v § 10 odst. 4 obsahuje ustanovení, podle něhož může ministr bez návrhu odvolat z funkce vedoucího státního zástupce, pokud poruší závažným způsobem svou povinnost na úseku státní správy SZ. Pojem „státní správy státního zastupitelství“ je definován v § 13a odst. 1 tak, že se jedná o vytváření řádných podmínek k výkonu působnosti státního zastupitelství, kromě jiného zejména po stránce personální. Ve vztahu k povinnosti krajského státního zástupce je tato povinnost konkretizována v § 13g odst. 1 zákona (vyřizování personálních věcí státních zástupců a další). Pokud tedy vedoucí státní zástupce závažně pochybí v oblasti personální, pak je to důvodem k jeho odvolání ministrem spravedlnosti i bez návrhu příslušného vyššího státního zástupce.

hires
Zdroj: ČT24
Vydáno pod