Kubát rezignoval na funkci šéfa vojenské policie

Praha - Šéf vojenské policie Oldřich Kubát skončí k 28. únoru ve funkci. Sněmovní branný výbor dnes na žádost ministryně obrany Vlasty Parkanové projednal jeho žádost o odchod. Vojenskou policii dočasně povede Kubátův zástupce Miloslav Hůsek, nového velitele chce ministryně představit poslancům výboru pro obranu na počátku dubna. Zákonodárci si ve stejnou dobu vyslechnou i informaci o stavu vojenské policie a její skupiny speciálních operací (SOG). Dění ve skupině nyní vyšetřuje ministerská inspekce.

Mezi důvody, které Kubáta po šesti letech dovedly k rezignaci, může podle Parkanové být i napjatá situace mezi vojenskou policií a SOG. „Pan generál po 6 letech působení tváří v tvář takové situaci, když se rozhodl, že už nemá chuť pokračovat v řešení tak těžkého úkolu, tak prostě požádal o odchod,“ řekla ČT Parkanová.

Vojáci SOG kritizovali například nasazování v Afghánistánu. Akce se jim zdály riskantní a neadekvátní pro speciální jednotku, neměli ani důvěru ve své velení. První ze stížností dostala Parkanová na stůl 6. ledna, druhou asi o týden později. Obě předala k prošetření inspekci. Napětí ve vojenské policii je už druhou rebelií mezi vojáky v krátké době. Na směny v letecké záchranné službě si nedávno stěžovali piloti vrtulníků. Přes 50 z nich podalo žaloby k soudu.

Nový velitel si podle Parkanové bude muset v jednotce „udělat pořádek“. Ačkoli si Kubáta a jeho práce váží, ministryně prohlásila, že když loni začaly prosakovat první signály špatné situace uvnitř SOG, Kubát ji opakovaně ujišťoval, že je vše v pořádku.

Speciální jednotky čeká reorganizace

Jmenování nového šéfa vojenské policie bude pravděpodobně spojené i s velkou reorganizací. V české armádě nyní působí dvě speciální jednotky, které plní stejné úkoly. SOG je jako součást vojenské policie přímo podřízena ministryni obrany. 601. skupina speciálních sil spadá pod Vojenské zpravodajství, a tedy také přímo pod ministryni. Ministerstvo ale chce mít jednotku jen jednu. Podle Parkanové bude stát za úvahu i vytvoření nového útvaru, který by se podřídil přímo generálnímu štábu, kam by podle ní i logicky měl patřit.

Kromě speciálních jednotek čekají změny i celou vojenskou policii. Ministerstvu by měli zůstat vyšetřovatelé, ale dopravní a pořádkoví policisté se možná přesunou pod generální štáb. „Myslím si, že je to správný krok. Přinese i úsporu v organizaci práce a výbavy,“ uvedl bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. Podle současného náčelníka Vlastimila Picka jsou veškerá jednání teprve na začátku: „Jsou určité úvahy ve vztahu k těmto dvou jednotkám, nechci ale předjímat konec.“

  • Jednotka SAR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/641/64070.jpg
  • Změny ve speciálních jednotkách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/706/70523.jpg