Otec bojuje o návrat unesené dcery z Ruska

Praha - České úřady řeší na popud Zdeňka Hromádky únos jeho dcery manželkou Olgou do Ruska. Ta odvezla Aničku Hromádkovou i přesto, že české soudy rozhodly o svěření dcery do péče otce. Zdeněk Hromádka se s Aničkou po 10 měsících v Rusku setkal, nicméně návrat do jeho opatrovnictví sám vnímá velmi komplikovaně. Prvoinstanční soud se snaží na úrovni ministerstva spravedlnosti urgovat žádost o uznání a výkon rozhodnutí, ruská strana ale stále mlčí.

Zdeňku Hromádkovi se snaží pomoci Český helsinský výbor, někteří senátoři a poslanci. Ze zkušenosti ministerstva spravedlnosti se dá podle Hromádky předpokládat, že ruská strana přejde k obstrukcím. „Z dosavadního průběhu, kdy se 2 a půl měsíce vůbec neozvali, je patrné, že to nebude krátkodobá a jednoduchá cesta,“ uvedl pro ČT otec Aničky Zdeněk Hromádka.

Situaci komplikuje fakt, že Hromádkova manželka Olga dceři vyřídila ruské státní občanství. Ruské úřady udělily Aničce Hromádkové občanství navzdory tomu, že s matkou přicestovala na krátkodobé turistické vízum a přestože k žádosti o občanství nedali souhlas oba rodiče. Přitom i v Rusku je to nutnou legislativní podmínkou.

Dobrodružství v Rusku 

Hromádka se po 10 měsících nesplněných slibů ze strany manželky Olgy rozhodl vycestovat do Ruska a hledat dceru na vlastní pěst. Kde manželka s dcerou žijí, nevěděl. I přes řadu komplikací se nakonec s dcerou krátce setkal.

Jaká je perspektiva, se Zdeněk Hromádka neodvažuje odhadnout. „Já bych nerad, aby ještě dál probíhaly nějaké soudy. Já bych rád měl Aničku u sebe, nebo aby Anička měla oba rodiče. V to věřím…,“ uvedl Hromádka.

Vydáno pod